Društvo

СНВ: За убиство су криви Фејт и Еулекс

ГРАЧАНИЦА - Српско национално вијеће Косова и Метохије саопштило је да одговорност за данашње убиство у сјеверној Косовској Митровици сноси Еулекс, шеф међународне цивилне канцеларије Питер Фејт и привремене институције из Приштине, које насилно покушавају да интегришу Србе у непризнате, самопрокламоване косовске институције.


Вијеће је констатовало да ситуација на Космету ни изблиза није стабилна како је оцјењују поједини међународни званичници, те је позвало међународну заједницу да заштити Србе на Косову и Метохији и, у складу са међународним правом и резолуцијом 1244, обезбиједи нормалне услове за њихов живот у покрајини.


Од званичног Београда Вијеће тражи да искористи сав ауторитет и не дозволи да Срби на Косову и Метохији изгубе сваку наду за опстанак на овим просторима.

"Тражимо да званичници Србије јасно кажу како ће заштитити недужно српско становништво у покрајини", наводи се у саопштењу.

Напад који се догодио у сјеверном дијелу Косовске Митровице доказ је да Еулекс мисија нема ауторитет, а ни моћ да се обрачуна са екстремним Албанцима и да је ова ситуација показала да Еулекс нимало није неутрална мисија, наводи се у саопштењу Вијећа поводом терористичког напада на Србе и убиства љекара Менсура Џековића.

Српско национално вијеће упутило је најдубље саучешће породици Џековић.

У експлозији током протеста Срба у сјеверној Косовској Митровици погинула је једна особа, а више је рањено. Експлозија се догодила нешто прије 10.00 часова у насељу Бошњачка махала у тренутку док је више стотина Срба протестовало због најављеног отварања "Канцеларије за цивилне услуге при Министарству за локалну самоуправу Владе Косова".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog