Svijet

Мађарска: ''МАЛ'' ће платити ако је крив

АЈКА - Мађарска компанија "МАЛ", власник алуминијумског комбината одакле је из резервоара прије недјељу дана истекао отровни муљ и проузроковао највећу еколошку катастрофу у историји Мађарске, могла би да плати казну од 73 милиона евра, оцијенио је данас државни секретар за заштиту животне средине Золтан Илеш.


"За сада још није познато да ли је компанија препунила резервоаре или не, али ако јесте онда је ријеч о нелегалном складиштењу отпада и то је злочин", изјавио је Илеш новинарима у граду Ајка гдје се налази фабрика.

Брана на резервоару пукла је 4. октобра и црвени отровни муљ и блато поплавили су околна села.

У овој несрећи погинуло је седам лица, а око 150 је повријеђено док је проузрокована велика еколошка катастрофа.

"Влада оцјењује да компанија и њено руководство сносе финансијску одговорност за ову катастрофу", додао је Илеш.

Он је додао да казна за надокнаду штете која се односи само на загађење воде износи око 10,2 милијарде форинти а за живтону средину између осам и 12 милијарди што је око 73 милиона евра.

Полицијска истрага је у току. Власти су заплијениле документа која се тичу резервоара који су у власништву компаније , прецизирао је државни секретар.

Три лица који су власници компаније "МАЛ", основане 1995. године су већ годинама, према мађарским статистикама међу сто најбогатијих људи у земљи.

Лајош Толнај посједује, према овим подацима, лично богатство од 23 милијарде форинти /85 милиона евра/ због чега је на 21. мјесту по богатству у земљи.

Двојица његових сарадника Арпад Бакоњи и Бела Петруш дијеле 28 мјесто са личним богатством од по 16,5 милијарди форинти /61 милиона евра/.

Компанија "МАЛ" је имала 2008. године профит од 194, 5 милиона форинти /715 000 евра/.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li će BiH postojati za 25 godina?

Rezultati ankete
Blog