Vijesti

Polemika u emisiji Presing: Jesu li realni planovi za urušavanje RS?

U sinošnjoj emisiji "Presing" gosti su raspravljali o tome da li postoji teorija zavjere ili realna opasnost urušavanja Republike Srpske i da li se priprema projekat smjene vlasti i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Informacije sa sastanka visokih evropskih zvaničnika koji je jesenas održan u Minhenu, da postoji projekat urušavanja Republike Srpske diskreditacijom predsjednika Milorada Dodika su, prema tvrdnjama većine učesnika Presinga, istinite i biće aktuelne sve do izbora 2014. godine.


U plasiranje ovih informacija uključen je dio medija u Srpskoj i pojedine nevladine organizacije, tvrde Anđelko Kozomara, odgovorni urednik "Blica" za RS i Predrag Ćeranić, bivši rukovodilac DB RS.

 

Oni će sve više djelovati na destabilizaciji SNSD-a i dovođenju SDS-a na vlast koji bi zbog haških presuda bio primoran da vodi politiku koja odgovara tim krugovima, kažu sagovornici.

Gosti: Predrag Ćeranić, bivši rukovodilac službe državne bezbjednosti RS; Aleksandar Trifunović, urednik portala BUKA; prof. Emil Vlajki (potpredsjednik Republike Srpske), Tanja Topić (politički analitičar), Anđelko Kozomora (odgovorni urednik Blica).

Aleksandar Trifunović, urednik portala BUKA je istakao da “živi u BiH gdje je uplitanje Međunarodne zajednice sve samo ne tajna. U Ustavu BiH Međunarodna zajednica je vrlo značajan subjekat, ne objekat i još uvijek u ovoj zemlji postoji visoki predstavnik sa Bonskim ovlaštenjima koja već dugo ne koristi i ja se nadam da će tako i ostati. MZ ima mehanizme da vrlo transparentno uradi u BiH sve što želi i jedan tako tajni projekat koji ima u sebi nešto tako suberzivno već u samom početku bude razotkriven i da se izazove sumnja da su sve zemlje EU poslale svoje obavještajce tamo, to su nesposobni ljudi koji nisu uspjeli da sakriju svoj sastanak. I MZ zna pokazivati tokom ovih godina ko je njen favorit i spremna je čak da onimkoji su favorit obezbjedi da postanu vlast, to vrlo dobro zna vlast koja je trenutno na vlasti u RS, korištene su usluge MZ i međunarodnih vojnih snaga u BiH. Mislim da je ucjena nazivati svako buduće dešavanje projektom rušenja RS. To znači da će Blic svaki naredni bunt tretirati dijelom tog projekta. Najveći donatori medija u RS je Vlada RS, donirala je 14 miliona KM u posljednih nekoliko godina medijima, toliko međunarodne organizacije nisu dale unazad 10 godina.“

„Ja mislim da se protiv RS vodi specijalni rat u jednom dužem periodu. Pod specijalnim ratom se podrazumijeva sprega političkog centra, tajne službe a u cilju oblikovanja  javnog mišljenja kod ciljane publike. Metodologija koja se pri tome koristi je izrada i izvedba informacijskih operacija, medijskih operacija kako bi se napao gravitacijski centar targetovanog cilja i postigao efekat kod ciljane publike. Kao sredstvo kao izvođači radova su probrani mediji i upravljane nevladine organizacije. Danas je medijska scena bojište”, rekao je  Predrag Ćeranić, bivši rukovodilac službe državne bezbjednosti RS.

Na pitanje o objavljenom tekstu u novinama „Blic“ pod nazivom „Scenario o potpunom slamanju Republike Srpske i njenog predsjednika“, urednik Kozomora je rekao: „ ...da se razumijemo, ne radi se tu kao što su neki zlonamjerno poslije tog našeg teksta htjeli da prikažu javnosti o nekakvoj narandžastoj revoluciji, plišanoj revoluciji, nasilnom rušenju vlasti u Republici Srpskoj. Radi se znači o jednom projektu koji će se pripremati, koji se priprema sve do izbora 2014. Mi smo, podsjećam vas, i vas i javnost, objavili prije nekoliko mjeseci da je jedan veoma blizak, možda najbliži saradnik Milorada Dodika  obećao jednoj stranoj ambasadi da će učiniti sve da 2014. Dodik ne bude kandidat SNSD-a na izborima za predsjednika Republike. Dakle, radi se o projektu slabljenja. Mi smo svi svjedoci da već godinama cijela međunarodna zajednica je nezadovoljna funkcionisanjem Bosne i Hercegovine, da smatraju da je Dejtonom Republika Srpska dobila previše državnosti i sve je funkcionisalo do 2006. veoma jednostavno i lako. Do tada je 58 djetonskih nadležnosti prenijeto na Bosnu i Hercegovinu i tada, dolaskom nove vlasti, tada je to zaustavljeno.“

Opisujući tvrdnje gospodina Vlajika, voditeljica je upitala da li su tvrdnje plod njegovih prognoza, analiza ili saznanja. Vlajik je rekao: „Ja ne raspolažem nikakvim obajvještajnim podacima, ja sam da tako kažem, naučni intuitivac i spekulativac, što bi se ono reklo. Naravno moraju da postoje neke indikacije. Indikacije su recimo, šta ja znam, kada jedan ambasador, jedne zemlje dođe u Republiku Srpsku, na jednu od televizija Republike Srpske, pa kaže da treba srušiti praktično je li Dodikovu vlast ili Dodika, kada isto jedna televizija govoreći recimo o Miškoviću i stanju u Srbiji čitavo vrijeme prikazuje kako se Mišković ljubi s Dodikom.“

Tanja Topić je naglasila da ne vidi projekat, da vidi konstrukciju te je spomenula posjetu ambasadora koju je gospodin Vlajki naveo i rekla da je televizija koju je spomenuo ustvari BN televizija. Gospodin Vlajki je odreagovao te rekao kako on nije rekao da je to BN televizija. Topić je naglasila: „Ja kažem da je to BN televizija. Ako ćemo biti do kraja korektni i razgovarati argumentima onda isto tako treba reći da je BN televizija koja se takođe javno deklariše kao prosrpska televizija koja se svim svojim sredstvima i programom i konceptom bori za očuvanje RS-a. Takvo nešto podmetnuti jednoj takvoj televiziji ja lično doživljavam kao podmetanjem“. Dalje je navela kako ambasadori dolaze u redakcije mnogih drugih medijskih kuća u Banjaluci te je rekla: „Zašto sada taj posjet američkog ambasadora BN televiziji interpretiramo kao rušenje Republike Srpske a sve ostale posjete drugim medijima smatramo normalnim?“

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog