Vijesti

Ceremonija potpisivanja Deklaracije u mostarskoj Vijećnici

Ceremonija potpisivanja Deklaracije o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih osoba usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava biće održana u Vijećnici grada Mostara od 11.00 do 13.00 časova, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Deklaraciju će potpisati predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Srbije Tomislav Nikolić i Crne Gore Filip Vujanović. 

Potpisivanje deklaracije biće obavljeno u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica, koja je Nacrt teksta ove deklaracije predložila još 2011. godine. 

Deklaracijom bi bili potvrđeni dosadašnji napori četiri zemlje na rješavanju problema nestalih lica, posvećenost rješavanju pitanja nestalih i poštivanju ljudskih prava, a bile bi pozvane i ostale države u svijetu da pristupe deklaraciji. 

S obzirom da od 2011. godine nije bilo pomaka u pogledu potpisivanja deklaracije niti izmjena u tekstu, Međunarodna komisija za nestala lica ponovo je pokrenula ovu inicijativu u novembru 2013. godine sa prijedlogom da četiri zemlje potpišu deklaraciju.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog