Banja Luka

Banjaluka: Od 27 kontrolisanih autobusa 18 neispravnih

Od 27 autobusa koji su upućeni na vanredni tehnički pregled 18 je bilo neispravnih, a od tog broja čak 12 ih je isključeno iz saobraćaja.

To su rezultati akcije Centra javne bezbjednosti, koja je sprovedena 9. i 10. septembra.

Ukupno je kontrolisano 127 autobusa. Od tog broja 27 je upućeno na vanredni tehnički pregled. Tom prilikom izdato je 18 prekršajnih naloga i izvještaja o prekršaju - rekli su u Centru javne bezbjednosti.

Dodali su da će s ciljem poboljšanja opšte bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i u narednom periodu nastaviti sa ovim aktivnostima.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić je rekao da su u toku ove akcije na pojedinim vozilima ovog preduzeća uočene manje nepravilnosti.

Otklonjene su istog dana i nakon ponovljenog tehničkog pregleda vozila su vraćena u saobraćaj - rekao je Mijić.

Dodao je da je prije početka ove školske godine obavljen preventivni tehnički pregled 80 vozila ovog preduzeća.

Od tog broja putnici se u gradu voze u 30 vozila, a prosjek starosti ovih autobusa je oko osam godina - naveo je Mijić.

Stanje u gradskom prevozu biće i jedna od tema o kojoj će raspravljati odbornici Skupštine grada na idućem zasjedanju 24. septembra.

U sklopu informacije o javnom prevozu na području grada je navedeno da na starost autobusa ne mogu uticati.

Važećim propisima nije ograničena starost autobusa kojim se vrši prevoz ako ispunjavaju propisane tehničko-eksploatacione uslove - navedeno je u ovoj informaciji.

Sistem javnog prevoza putnika na području grada se sastoji od 23 linije gradskog prevoza i 34 linije prigradskog prevoza.

Putnici poručuju da je najvažnije da se voze u ispravnim autobusima.

Da li je autobus star pet ili deset godina nije važno ako prevoznici vode računa o tome da vozila redovno budu pregledavana i svi eventualni kvarovi popravljeni. To je pogotovo važno jer je većina saobraćajnica u gradu u lošem stanju i sigurno autobusi češće imaju kvarove - rekla je Radmila Pjanić sa Starčevice.

Kontrole

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović je rekao da ovo udruženje posljednjih pet do šest godina upozorava na to da se putnici voze u autobusima koji se redovno ne održavaju.

Rezultati pokazuju pravo stanje na terenu. Pripadnici MUP-a bi češće trebalo da sprovode ove kontrole, jer oni imaju nepristrasan odnos prema prevoznicima - rekao je Jaćimović.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog