Tema nedelje

Član GO SDS-a: Nismo bili baš jednoglasni po pitanju izbora Govedarice

Vukota Govedarica, Aleksandra Pandurević, Darko Babalj, Kostadin Vasić, Dragomir Vasić i drugi funkcioneri Srpske demokratske stranke koje smo kontaktirali nekoliko puta i dalje ćute ili jasno kažu da ne žele da komentarišu pismo Ognjena Tadića upućeno članovima Glavnog odbora (GO) SDS-a protekle sedmice.

Jedini funkcioner iz SDS-a koji je želio da da izjavu o Tadićevom pismu, takođe je insistirao i da ostane anoniman. Radi se o članu GO stranke. 

On je izjavio da stranka nije bila baš jednoglasna po pitanju izbora Govedarice na mjesto predsjednika, pa čak i da je bilo onih koji su se glasno usprotivili njegovom izboru. 

"Ne znamo svi šta se dešava u stranci, ali očigledno da među mnogima od nas vlada strah da u javnosti kažemo šta mislimo o dešavanjima u prethodnih 15 dana. Sigurno je da ni predsjedništvo ni u GO nismo bili baš jednoglasni kako se pričalo, ali glasno se usprotivio samo jedan čovjek koji je i ovaj put pobijedio na izborima u svojoj opštini", rekao je ovaj član GO. 

On je dodao i da su pojedini članovi SDS-a dobijali prijetnje kada se prošle godine birao predsjednik SDS-a, te da je zbog toga problematično govoriti o unutarstranačkoj demokratiji. 

"Nas 160 je prošle godine na unutarstranačkim izborima glasalo za Mićića, a na prethodnim unutarstranačkim izborima 2011.godine Gojko Kličković je dobio oko stotinjak glasova. Prilikom Mićićeve kandidature mnogi od nas su dobijali indirektne prijetnje i otuda strah ljudi da javno daju izjave. Činjenica je da je SDS pao na najniže grane postojanja i da teško možemo govoriti o demokratiji kada nije bilo više kandidata koji bi predstavljali program za oporavak stranke.Mnogi od nas se pitaju i zašto Bosić koji daje ostavku predlaže svoje nasljednike mimo stranačkih procedura i time nameće rješenja i to među onima koji su ga slijepo slijedili i doveli nas u ovakvu situaciju. Ostaje nam samo da se nadamo da izborom Govedarice neće otići neki novi Banjac, Dunjić, Stevandić, Maksimović jer neki od nas i tako razmišljaju. Vukota je dobar poslanik ali nisam siguran da može ojačati stranku."

Politikolog Velizar Antić smatra da pismo Ognjena Tadića ostavlja tri utiska.

"Prvo, pismo je trebalo da bude pročitano na sjednici GO SDS-a, kome je i namijenjeno. Da stranka o njemu raspravlja i vodi diskusiju iza zatvorenih vrata i da se izađe sa nekim stavom. Ukoliko bi se stranka oglušila o ove primedbe gospodina Tadića imalo bi smisla upoznavati i javnost sa detaljima navedenim u pismu", kaže Antić za naš portal. 

Kao drugu stvar Antić identifikuje odbranu doskorašnjeg predsjednika stranke Mladena Bosića.

"Kroz cijelo pismo provejava pokušaj gospodina Tadića da ukaže na to kako je dosadašnji predsjednik stranke najbolje rješenje za stranku u sljedećem periodu u kome treba organizovati fer izbore. Navodi se da je Mladen Bosić pošten, čestit, iskren i tako redom ali da su ga savjetnici i okolina navodili da vuče i neke loše poteze. Izvinite, molim vas, svako bira svoje savjetnike, a sam donosi odluke", tvrdi Antić i dodaje da je treća stvar Tadićeva konstatacija da u stranci postoje određeni centri moći koji vode „puč“. 

"Ovaj dio je suština pisma ali je istovremeno i najslabija uporišna tačka istog. Naime, kada je već izašao u javnost sa svim ovim detaljima, gospodin Tadić je trebalo da ide do kraja i javno otkrije o kojim se to pojedincima radi", naglašava on.

Antić zaključuje da bi bilo dobro da se dobije neki odgovor iz SDS-a, tačnije odgovor iza kojeg bi stajala cijela stranka. 

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog