Republika Srpska

Od naredne godine novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će u narednoj godini biti uveden novi sistem fiskalizacije koji će biti zaštićen i u njega niko neće moći da ubacuje svoje sisteme i tako izbjegava plaćanje obaveza.

“Prema novom rješenju, prije nego što dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod na svoj softver. Jedino je to pravi način da bude riješen problem. I Srbija to radi, a i mi ćemo sigurno u narednom periodu”, istakla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, sistem fiskalizacije koji je u Srpskoj uveden prije više od deset godina bio je odličan u to vrijeme, ali su kasnije uočene neke malverzacije.

“Ima informatičara koji odlično poznaju sisteme i mogu ubaciti novi sistem”, rekla je Vidovićeva za “Večernje novosti”.

Ona je dodala da privrednici nisu raspoloženi da ulažu u novi sistem fiskalizacije, jer su im 2007. godine nametnuli tu obavezu, pa će zbog toga troškovi pasti na teret budžeta Republike Srpske.

“Sigurna sam da će se novi sistem isplatiti u roku od oko pola godine”, naglasila je Vidovićeva.

Povod za uvođenje novog sistema fiskalizacije bilo je otkriće da su u fiskalne kase postavljeni dupli softveri, pa jedan na kraju dana upućuje izvještaj o dijelu ostvarenog prihoda Poreskoj upravi, a drugi ne.

Novi sistem omogućiće da Poreska uprava Republike Srpske dobija podatke o svakom računu pojedinačno u trenutku kada se obavlja plaćanje. 

Saša Trivić novi je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i kaže da će sa novim sistemom poslodavci imati manje troškova.

"Smanjuju se sistem zloupotreba. Sadašnji sistem je "provaljen", pa se tako rade i kopije fiskalnih štampača", ističe Trivić.

On dodaje da se model koji Republika Srpska želi da uvede već pokazao kao odličan u Hrvatskoj. Ovo nije bilo moguće uraditi prije 12 godina, jer internet veze nisu tada bile jake kao danas.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, kaže da je novi sistem fiskalizacije važan za Srpsku kako bi se suzbila siva ekonomija i pomoglo privrednicima koji rade po zakonu.

"Sada imate ljude koji redovno izdaju fiskalne račune i one koji to ne rade. Oni koji krše zakon su nelojalna konkurencija i neprihvatljivo je da dio poslodavaca plaća sve obaveze, a dio ne", kaže Blagojević.

 

Izvor: novosti.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog