Nikola Savić

Protesti se utišavaju, mudri - pokažite se

Kako su nedavno u BiH bili počeli snažni protesti tako su se sa svih strana javile mudre glave koje su savjetovale mudrost. U Republici Srpskoj su svi tako bili mudri: vlast, jer je prepoznala da je u pitanju još jedan u nizu ataka na same temelje Srpske. Opozcija - jer još jednom mudro nije poduzela ništa. Novinari, intelektualci i tviter mudraci ostalih kategorija: jer su bili zgranuti, jel` te, tim nasilnim ponašanjem demonstranata.

Svi su savjetovali mirnoću. Da se spusti lopta, da se smire strasti. I, evo, stvari su se smirile. Jasno je da ovaj put neće zemlja da gori. Narod je poslušao još jedared svoju mudru elitu. I zato se sad nameće prosto pitanje: šta sad da radimo?

Svi ti naši mudraci na svim mogućim stranama sad imaju šansu da ukažu na rješenja budući da su narodu prethodnih dana objašnjavali šta rješenje nije. Stoga, ajde sad pametnice naše vrle da vas vidimo. Pokažite se. Dogovorite se. Nema veze što dvadeset godina unazad ništa niste ponudili, niti jedno suvislo rješenje. Nema veze niti što ste u tom trouglu vlast-opozicija-`nezavisni` intelektualci samo prodavali maglu i što niste izgradili konkretnu i koherentnu platformu za budućnost ove zemlje. Ništa od toga sad nije važno. Sad je jedino važno da predložite konačno šta da uradimo pošto smo mi vas poslušali da ne činimo ništa.

Posebna je odgovornost na ovoj trećoj grupi, `nezavisnima`. Oni su nekako bili najzabrinutiji u proteklom periodu što su ljudi postali tako divljačni. Treba razumiti naše `nezavisne` intelektualke i intelektualce: to je jedan fini svijet, navikao da kritikuje političare i da se sa istima dostojanstveno i nezavisno druži na večernjim koktelima. Naravno da njihovom finom senzibilitetu ne odgovaramo mi, obična raja, ovako raščupana i podivljala. Jasno je da smo mi takvi kakvi jesmo i našim `nezavisnima`, isto kao i političarima, osnovni razlog svih problema u zemlji. „Narod je takav kakav je, ne može se ništa“. To je ta parola.

Zato, ajte molim vas uradite vi sad šta znate. Prosvjetlite nas ovako zatucane. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog