Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Amandmani Srđana Puhala na novi Zakon o javnom redu i miru s naglaskom na društvene mreže

Vlada Republike Srpske predložila je novi Zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije je kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora.

Pošto je svaki zakon na svom početku pun manjkavosti, slobodan sam da kao bloger, “uticajni” tviteraš i danguba na fejsbuku predložim sljedeće amandmane:

Amandman 1. Otvaranje naloga na tviteru i fejsbuku je moguće samo uz potvrdu ljekarske komisije i psihologa, sve ostalo će se tretirati kao ilegalan čin. Obrazloženje: Ubi nas prejeka riječ i video sadržaj.

Amandman 2. Svaki elaktornski uređaj koji može poslužiti za korišćenje društvenih mreža mora se osveštati. Obrazloženje: Dobijamo crkvu za saveznika, a možda će uticati i na svijest korisnika da ne griješe.

Amandman 3. Spominjanje u blogu, komentarima na blog ili u vijest na portalu ili društvenim mrežama imena, prezimena ili oboje istovremeno, Predsjednika/ku RS, Premijera/ke RS, Republike Srpske, ministara, SNSD, vladika i Kusturice je blasfemija a samim tim i narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 4. Retvitovanje tvitova čiji su autori Bošnjaci i Hrvati , a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao teroristički akt.

Amandman 5. Šerovanje statusa i informacija na fejsbuku čiji su autori Bošnjaci i Hrvati , a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao teroristički akt.

Amandman 6. Fejvovanje tvitova čiji su autori Bošnjaci i Hrvati , a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao ozbiljno narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 7. Lajkanje statusa i informacija čiji su autori Bošnjaci i Hrvati, a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., će se tretirati kao ozbiljno narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 8. Fejvovanje tvitova domaćih izdajnika a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3., tretiraće se kao afirmisanje holokausta i fašizma. Obrazloženje: žutu zvijezdu su Jevreji u nacističkoj Njemačkoj nosili na rukavu.

Amandman 9. Praćenje osoba na tviteru i fejsbuku koje su kažnjene zbog remećenja javnog reda i mira na fejsbuku će se kažnjavati minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Ovo ne važi za službe koje su pod ingerecijom države, ali i one koje to nisu.

Amandman 10. Ako tviteraš ima do 500 foloversa i do 1000 tvitova kažnjavaće se minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Njegov uticaj je mali i ima nade da će ova mjera uticati na njegovu resocijalizaciju.

Amandman 11. Ako tviteraš ima od 500 do 3000 foloversa i do 10 000 tvitova kažnjavaće se maksimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Njegov uticaj je veći i samo drakonska kazna može uticati na njegovu resocijalizaciju.

Amandman 12. Ako tviteraš ima od preko 3001 foloversa i preko 10 000 tvitova kažnjava se zatvorom, a kaznu izdržava u Kalnoviku bez prava na pomilovanje! Obrazloženje: Jebeš državu ako nema svoj Gvantanamo.

Amandman 13. Otvaranje naloga na tviteru i fejsbuku je moguće samo pod vlastitim imenom i prezimenom. Oni koji žele da ostanu anonimni ove naloge mogi otvoriti sa nizom brojeva koji se podudaraju sa njihovim JMBG.

Amandman 14. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na ćirilici će se kažnjavati minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Ćirilica šta više obrazlagati. 

Amandman 15. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na latinici će se kažnjavati maksimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Latinica je ustaško i balijsko pismo.

Amandman 16. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na engleskom će se kažnjavati kaznom zatvora koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Šta pravi Srbin ima da piše na engleskom.

Amandman 17. Šta je korektan i nekorektan tvit odlučuje tužilaštvo i policija. Obrazloženje: Tviteraši su vrlo maštoviti ljudi skloni traženju rupa u zakonu.

Amandman 18. Uvesti PDV od 70% na tvitove i statuse na fejsbuku. Obrazloženje: Tužilaštvo i policiju moramo materijalno motivisati zbog uvođenja nove aktivnosti u njihovom radu.

Amandman 19. Wi-Fi mora biti zaključan u svakom domaćinstvu. Obrazloženje: Korištenjem tuđeg wi- fi tviteraši mogu zaturiti tragove i tako se omogućava gerilski oblik korišćenja društvenih mreža.

Amandman 20. Višestrukim povratnicima (više od 10 kazni) amputrati palac i kažiprst u ustanovama predviđenim za amputacije organa uz primjenu svih medicinskih procedura. Obrazloženje: Ovi prsti se najčešće koriste za pisanje tvitova i statusa.

Amandman 21. Za okupljanje tviteraša tzv. tvitapove potreba je dozvola policije uz poštovanje svih procedura koje važe za svako javno okupljenje. Obrazloženje: Zajedno su jači i opsaniji.

Amandman 22. Narodni poslanici su izuzeti od ovog zakona. Obrazloženje: To je u skladu sa zakonom o poslanicima Narodne skupštine RS.

Amandman 23. Pokrenuti preventivni rad u školama, fakultetima, boračkim organizacijama za povratak Nokia 3310  na naše tržište. Obrazloženje: Aparat odlučan, baterija još bolja.

Amandman 24. Tvitanje usmenim putem nije kažnjivo. Obrazloženje: Ovo je dio naše tradicije i bojimo se da bi došlo do zloupotrebe “verbalnog delikta” što naše demokratasko društvo ne smije dozvoliti.

Amandman 25. Ovaj zakon može da se koristi i retroaktivno (od 9. januara 1992. godine). Obrazloženje: tvitovi, statusi i ostali materijal ne internetu ne zastarjeva.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog