Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Avangardna kopilad

Prije nego što pređem na stvar, mislim da je naslov ovog bloga odličan za ime neke pank grupe, alternativnog pozorišta ili nekog stripa i besplatno ga ustupam.

Ali nije o tome riječ, nešto je mnogo ozbiljnije.

Tog 6. juna 2013. godine Vasić Rajko, Izvršni sekretar SNSD, na svom blogu je banjalučke studenta nazvao kopiladima. Tri dana kasnije 9. juna bio je primoran da podnese ostavku na funkciju u stranci, patetično objašnjenjavajići javnosti, bez trunke kajanja, da više nije vojnika partije postao njen prvi velikomučenik.

Nepune tri godine kasnije iliti februara 2016. godine Unija studenata Republike Srpske pokrenula je svoj list pod nazivom „Avangarda“. Mora se priznati odličan naziv za studentski časopis koji, kako napisa njegov urednik Borivoj Obradović „posljedica je riješenosti studenata da na sebe skrenu pažnju, da daju do znanja da postoje, da imaju svoje stavove i da znaju šta hoće i kako to da ostvare”, a onda doda i to: “Htjeli smo da promovišemo prave vrijednosti tako što ćemo stvoriti neki naš prostor u koji ćemo ‘puštati’ kompetentne ljude, one koji su prevazišli prosječnost u nauci, umjetnosti, kulturi, sportu i bilo kojoj drugoj oblasti, koji su avangardni. To će našem časopisu, pored informativnog, dati i edukativnu crtu.”

Naravno da sam se obradovao jednom časopisu sa mudima tj. stavom, koji će promovisati prave vrijednosti i dati šansu avangardnim i kompetentnim sagovornicima iz domena nauke, umjetnosti, kulture.

Nije mi bilo mrsko i potražih ga na njihovom portalu http://unijastudenatars-avangarda.com/. Krenuh da listam. U prvom članku o 9. januaru naletih na dvije fotografije Dodika, i to odmah preskočih. Nastavim dalje i vidim da među sagovornicima dominiraju profesori sa univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci kao i obrambeno- otadžbinske teme lokalnog karaktera, avangradno nema šta. Stisnem zube i krenem dalje a onda šok! U temi broja „O medijima“ posle Čomskog i Malagurskog na 38. strani intervju sa penzionerom Rajkom Vasićem i to na tri strane.

Da da, onim Rajkom Vasićem koji je 2013. godine studente nazivao kopiladima.

A tu se svašta može pročitati.

Elem, Vasić je prijatno iznenađen što su ga se sjetili jer je on danas „proskribovana ličnost“, a „Unija studenata je ozbiljan društveni faktor.“ Da me Soroš nije obučio da kontrolišem emocije, ova patetika bi me rasplakala.

Potom je Vasić objasnio da se te 2013. godine pogrešno izrazio kada je studente nazvao „kopiladima“ već da je trebao da koristi sintagmu „politička kopilad“ s akcentom na Dronjka i o“bojene revolucije“.

Na pitanje o njegovom psovanju i skraćenicama tipa NNK, MTJ i slično, na mene je posebno ostavio utisak kraj odgovora gdje Vasić Rajko kaže „Jer, jezik je jezik jedna od prvih i s mukom osvojenih ljudskih sloboda. Nije sloboda biti gej. Sloboda je stvoriti jezik. I koristiti ga. To i vi, studenti, imajte na umu. Nije sloboda izaći na ulicu sa „usranim“ plaćenim protivrežimlijama. Sloboda je steći i stalno sticati znanje da sutra možete da mijenjate svijet.“ Nisam siguran da li me je ovo podsjetilo na Tita ili Kardelja, ali je jasno da Kumrovec progovara iz autora.

Na pitanje da li nam treba ministarstvo informisanja Vasić daje prilično šizofren odgovor ministrastvo treba vratiti, ali zbog niza faktora ono ne bi imalo svrhu. Vasić je protiv privatizacije medije, ali meščini i svega ostalog i čini mi se da je tu na tragu antiglobalista, tipa Kusturica.

Ostatak intervjua pročitajte sami ne da mi se da pišem o tome. Imam utisak da je urednik časopisa i autor intervjua Obradović u ime studenata oprostio Rajku Vasiću što ih je nazvao kopiladima, ali prilikom okretanja drugog obraza, svjesno ili ne, poljubio Vasića u dupe. To jeste hrišćanski, ali šta je tu avangardno?

Na kraju moram priznati da je „Avangrada“ avangardnija od „Svetigore“, ali ne može da parira „Velikoj Srbiji.“

Ipak jedva čekam drugi broj.

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Prenošenje blogova dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i linkovanje izvora u naslovu i podnaslovu

3) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

4. Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog