Irma Antonia Plavčić

Svako dijete ima pravo na zaštitu vakcinama

„Vakcine spašavaju život. Strah ga ugrožava. To je jednostavna poruka, koju roditelji trebaju slušati.“ Jeffrey Kluger, nagrađivani autor i kolumnista Time magazina

Prije nepunih godinu dana sam postala tetka ili kako se to fino na društvenim mrežama kaže „postala sam tetka jednog prekrasnog anđela“. Kako sam jedinica, jasno, tu su drugarice da me „učine“ tetkom. Pa tako i bi.

Zašto to pišem? Iz prostog razloga, jer me je Aryah, tako se zove loptica sreće,  podstakla da malo bolje razmišljam i istražujem o vjerovatno najvažnijoj temi koja se godinama provlači medijima, nekada više a nekada manje upadljivo – VAKCINACIJA.

Nijedna druga tema iz zdravstvenog sektora ne polarizira javno mnijenje kao upravo ta - da li treba dijete vakcinisati ili ne.

Forumi su prepuni roditelja i „stručnjaka“ koji slobodno iznose svoje mišljenje, ne razumišljajući da će upravo ono što napišu ostaviti trag i možda neku majku, koja se iz samo njoj poznatih razloga dvoji, odvratiti da svoje a time i djecu u okruženju zaštiti.

Nisam majka ali znam i razmišljati i pročitati sve što me zanima. A da imam dijete, dvojbe ne bi bilo. Vakcinisano bi bilo. Za njegovo dobro. Za dobro njegovih drugara.

Upitah svoju prijateljicu je li Aryah primila vakcine i u čudu me samo pogleda. „Kako misliš je li primila vakcine? Naravno da jeste. Sve i jednu propisanu do sad. Evo upravo jučer završismo novu rundu. Dobila je neki koktel vakcina.“

„Zar te ne brinu moguće nuspojave“, postavih joj pitanje koje bi i svako drugi postavio i dobih odgovor kakav sam i očekivala od nje, brižne i savjesne majke.

„Nuspojave uvijek mogu biti, ali se ne brinem. Nauka je napredovala a ja u svoju doktoricu imam potpuno povjerenje. Sve nam je prethodno objasnila i uvijek nam kaže koju vakcinu i zašto prima. Uostalom, i mi smo vakcinisane. I to još u ono doba. Falil nam nešto? Naravno da ne. Štitim svoje dijete, kao i onu djecu u čijem je okruženju. To očekujem i od drugih.“

Kako je ona spomenula da smo i mi vakcinisane, sjetih se svoje posljednje vakcinacije. Osmi razred u osnovnoj školi. Postrojili nas u fiskulturnoj sali po odjeljenima. Nama tada izgledalo k'o da idemo na strijeljanje. Sve zagledali ko će bit kukavica i zaplakat. Ali je zato rečeno, ko primi vakcinu ne mora odgovarati niti pisati test. Onda je naravno sve bolje izgledalo, pa nije bilo strašno što nas čeka to „mučenje“.

Prije nego smo trebali primiti zadnju vakcinu bilo je obligatorno pitanje – jesi li alergičan/alergična na nešto. Naravno, doktorice su mislile na penicilin ili slično ali ja k'o iz topa kažem – jesam, na paradajz. Jedina stvar na koju sam bila alergična. Ismijale smo se tada na moj odgovor i dan danas se rado toga sjetimo kad se slučajno sretnemo.

U to vrijeme su škole dobijale obavijesti o redovnoj vakcinaciji učenika, pa smo mi roditeljima prenosili obavijest. Bar je tako bilo onda, samo koju godinu nakon rata. Moji roditelji nisu ni sekund dvojili. Jasno, sve je to za moje dobro. I na tome sam im beskrajno zahvalna.

Srećom, vrijeme je tehnološkog napretka pa za sve postoje aplikacije. Nedavno sam imala čast prisustvovati prezentaciji besplatne aplikacije Moj kalendar imunizacije u sjedištu UNICEF-a u Sarajevu koja će mnogim roditeljima i starateljima olakšati praćenje vremenskog okvira imunizacije svoga djeteta.

Ne samo što je aplikacija jednostavna za korištenje, ona nudi brojne informacije o vakcinama koje dijete prima, bolestima od kojih navedene vakcine štite kao i najnovije načine o imunizaciji djeteta.

Aplikacija prvenstveno služi kako bi se roditelji podsjetili da se bliži termin nove imunizacije a prema kalendaru vakcinacije, ovisno o mjestu boravka, aplikacija šalje poruku roditeljima kada je vrijeme za novu vakcinu.

Da je ovo veoma bitna tema pokazuje i činjenica da su na aplikaciji zajedno radili Zavod za javno zdravstvo FBiH i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema podacima Zavoda i Instituta za javno zdravstvo u 2019. godini je nastupila epidemijska faza morbila u FBiH, gdje je 1030 slučajeva oboljenja od morbila zabilježeno kod djece, dok u RS-u taj broj iznosi 37 od čega je samo jedno dijete vakcinisano. Prema navodima eksperata 220 djece u Bihaću iz migrantske populacije je vakcinisano do početka mjeseca juna.

„Svako odlaganje prve doze vakcinacije ugrožava posebno djecu uzrasta do 5 godina i tako stvara najveće komplikacije po njihovo zdravlje“, navedeno je od strane stručnjaka.

I dok aplikacija Moj kalendar imunizacije, prema riječima Afshan Khan, regionalne direktorice UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, predstavlja „spoj imunizacije i inovacije“, upravo je imunizacija jedan od strateških ciljeva UNICEF-a u Evropi.

Razumijem da mnogi roditelji brinu za zdravlje svoga djeteta, ponekad nasjedajući na silnu antivaksersku propagandu kojom smo svakodnevno bombardovani. Srećom, postoji dovoljno dokaza i naučnih radova koja opovrgavaju recimo povezanost MPR vakcine i autizma pa ne bi bilo loše pročitati i prethodno se informisati. Posjeta portalu o vakcinama dat će vam odgovore na sva pitanja koja vam leže na srcu a aplikacija Moj kalendar imunizacije neće dopustiti da u silnoj gužvi zaboravite da se bliži redovno vrijeme imunizacije vašeg djeteta.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog