DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Šta je to i ko to vrši izjednačavanje žrtve i agresora?

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići oštro osuđuje i izražava javno negodovanje povodom načina jutrošnjeg hapšenja petorice pripadnika 4. Viteške motorizovane brigade Ilidža i to: Senada Gadže, Nezira Agana, Vahida Alađuza, Muje Vatreša i Sulje Hebiba, koji su osumnjičeni za ratne zločine nad 100 civila srpske nacionalnosti, od kojih je 8 ubijeno.

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići ( u daljem tekstu Koordinacaija): “Ističe da su im želje da se utvrdi istina i da su opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali ne i za izjednačavanje žrtve i agresora.”

Jasan mi je prvi dio njihove izjave kojim izražavaju opredjeljenje da su za procesuiranje svih ratnih zločina, ali mi nije jasno šta znači da nisu “i za izjednačavanje žrtve i agresora.”

Pokušat ću iznijeti moje kratko razmišljanje o žrtvi i agresoru, ko je to žrtva a ko agresor kako to vidi Koordinacija!

Jesu li žrtve uhapšeni Bošnjaci iz Hrasnice, Sokolović Kolonije i Butmira od kojih su neki direktne ubice ili su žrtve  ubijeni Srbi iz Hrasnice, Sokolović Kolonije i Butmira?

Ako imamo u vidu dugogodišnji, prevladavajući narativ da su Bošnjaci jedine žrtve građanskog ratu u Bosni i Hercegovini a da su Srbi agresori i da zbog toga ne mogu biti žrtve, moramo zaključiti na osnovu prethodnog da su uhapšeni Bošnjaci žrtve.

Sadržaj i  prva poruka ovog  bošnjačkog  narativa  je  da su Bošnjaci jedine žrtve građanskog rada, a druga poruka nudi nam “istinu” da su Srbi u svakom obliku, stanju, živi ili mrtvi, agresori!

Imajuću u vidu ovaj narativ i njegove poruke jasno je da Koordinacija konkretno misli na izjednačavanje  žrtve, (pet uhapšenih Bošnjaka) i agresora (osam ubijenih Srba)!

Do sada sam analizirao pojam žrtve i vrijeme je da analiziram ko je u ovoj priči agresor, a pošto se radi o agresoru on je, po definiciji šta je to agresor, odnekle morao doći u Hrasnicu, Sokolović Koloniju i Butmir u toku građanskog rata!

Ovo je primjer još jedne od fantastičnih konstrukcija Bošnjaka, legenda o Srbima civilima koji su došli Iz Srbije u “opkoljeno Sarajevo”, konkretno u Hrasnicu, Sokolović Koloniju i Butmir kao agresori! A ekstra posebno je pitanje kako su to Srbi civili iz Srbije mogli ući u “opkoljeno Sarajevo”?

Tragajući za odgovorom kome, kojim agresorskim snagama pripada ovih 100 (i više) Srba utvrdio sam da su svi oni 1992. godine bili  rezidentni, stalni, dugogodišnji stanovnici  Hrasnice, Sokolović Kolonije i Butmira.

Komšije Bošnjaci su komšije Srbe koji sa njima žive godinama, nezakonito zatvarali, mučili, zlostavljali na izuzetno ponižavajuće načine, tjerali ih  na prisilan rad, nanosili su im tjelesne i duhovne ozljijede, koje su njima ostavili trajne iI teške posljedice, a osam od njih je i ubijeno.   

Jasno mi da Koordinacija misli da između ostalih i Tužilaštvo BiH vrši izjednačavanje žrtve i agresora.

Zahtjev bošnjačkih političara, intelektualaca, novinara i predstavnika bošnjačkih udruženja da se prekine i poništi “izjednačavanje žrtve i agresora” bio bi ispunjen prekidanjem i poništavanjem svih suđenja u kojima se sudi Bošnjacima za ratne zločine, jer oni mogu biti samo žrtve, i da se nastave i pokrenu nova suđenja Srbima za ratne zločine jer su oni agresori, i ne mogu biti žrtve.

Prilozi uz komentar:

  1. https://nap.ba/news/87107

07 12 2021 Tužilaštvo BiH: Pet uhapšenih za ratne zločine pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH; nap.ba/news

  1. https://nap.ba/news/87124

07 12 2021 Koordinacija boračkih udruženja: Izjednačavanje branilaca i onih koji su izvršili agresiju na BiH

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (09.12.2021.)     

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog