Svijet

Најбогатије породице на свијету

"Љепота је пролазна, али дијаманти и новац трају вјечно", ово је вјероватно мото најбогатијих породица свијета. Десет најбогатијих породица има, рекло би се, шокантан колективни приход од невјероватна 3,4 трилиона долара, што је одговара бруто друштвеном производу Њемачке, Велике Британије и Француске заједно.

Ово је десет најбогатијих породица на свијету

Породица Дима из Француске у чијем се власништву налази бренд „Ерме“ има богатство вриједно 49,2 милијарде долара. Први новац за породицу Дима зарадио је покојни Тијер Ерме 1837. године. У 21. вијеку ова марка прерасла је у глобални модни бренд.

На деветом мјесту налази се породица Брин из Сједињених Америчких Држава. Њихово богатство процјењено је на 51,1 милијарду долара. Сергеј Брин је интернетски технолошки моћник и суоснивач компанија попут „Гугла“ и „Лерија“. Тренутно обавља дужност предсједника у матичној компанији „Алфабет Инк“. Бриново богатство дијели његово двоје дјеце. Недавно се развео од супруге Ане Вројицицки, која је такође богата, а процјењена вриједност њене имовине је 480 милиона долара.

Богатство породице Амбани из Индије процјењено је на 52,3 милијарде долара. Дирубхај Амбани био је суоснивач компаније „Рилајенс Индастриз“. Његово богатство се дијели равномјерно између његових синова који су данас већински деоничари компаније.

Породица Пејџ из САД има богатство које је процјењено на 52,4 милијарде долара. Лери Пејџ је суоснивач „Гугла“ а сада је извршни директор компаније „Алфабет Инк“. Своје богатство дијели са супругом Лусиндом Саутоворт и њихово двоје дјеце.

Породица Албрехт из Њемачке има богатство вриједно 53,5 милиона долара. Новац су зарадила два брата - Карл и Тео Албрехт који су оснивачи супермаркета „Алди“. Ланцима сада управљају њихова дјеца.

На петом мјесту налази се породица Чакри из Тајланда. Њихово богатство процјењено је на 60 милијарди долара. Чакријеви посљедњих 237 година владају на Тајланду, а становништво се према њима односи с поштовањем. Породицу чине 22 монарха који контролишу богатство од 60 милијарди долара.

Породица Елисон из САД је на четвртом мјесту. „Тешки“ су чак 61,8 милијарди долара. Лери Елисон је суоснивач глобалне корпорације „Оракл“.

На трећем мјесту је породица Закерберг из САД. Њихово богатство процјењено је на 63 милијарде долара. На челу породице је Марк Закерберг, оснивач царства. Своје огромно богатство дијели са супругом Присилом Чен и двема кћеркама. Недавно је изјавио како ће велики дио богатства поклонити у добротворне сврхе.

Породица Слим из Мексика има богатство вриједно 64,9 милијарди долара. Они су били најбогатији на свијету у периоду између 2010. и 2013. године. Богатство су стекли с компанијом „Групо Карсо“.

Породица Марс из САД на првом је мјесту најбогатијих породица на свијету. Њихово богатство процењено је на 70,8 милијарди долара. Власници су компаније „Марс“.

 

Извор: Спутњник.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog