Društvo

Izvještaj o svjetskom kvalitetu vazduha: Među 10 najzagađenijih gradova Evrope čak 4 grada u BiH

Indija je ponovo na vrhu godišnjeg popisa gradova sa najgorim kvalitetom vazduha u svijetu, navodi se u novom izvještaju, dok se u kineskim gradovima kvalitet vazduha poboljšao u odnosu na prethodnu godinu.

Dvadeset i jedan od 30 svjetskih gradova sa najgorim zagađenjem vazduha nalazi se u Indiji, pokazuju podaci objedinjeni u Izvještaju o svjetskom kvalitetu vazduha "IQAir AirVisual" za 2019. godinu, a šest gradova je u prvih deset.

Gazijabad, grad na sjeveru države Utar Pradeš, proglašen je najzagađenijim na svijetu, sa prosječnim indeksom kvalitete vazduha (AQI) od 110,2 u 2019. To je dvostruko više od nivoa koju američka Agencija za zaštitu okoline smatra zdravom, piše Si-En-En.


Bosna i Hercegovina se našla na 14. mjestu najzagađenijih država svijeta, a  među 10 najzagađenijih gradova u Evropi čak 4 grada su iz BiH: Lukavac, Tuzla, Zenica i Sarajevo. Među najzagađenijim je i Goražde.


Najčistiji vazduh udišu stanovnici Norveške, Portugala, Islanda, Španije i Švedske.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zagađenje vazduha uzrokuje oko 7 miliona prijevremenih smrti godišnje u globalu, uglavnom kao rezultat povećane smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i respiratornih infekcija.

Procjenjuje se da je više od 80% koje žive u urbanim područjima koja prate zagađenje vazduha izložena nivou kvaliteta koji prelazi granice smjernica SZO, a zemlje s malim i srednjim prihodima su najviše izložene riziku.

Južna Azija i dalje predstavlja posebnu zabrinutost, sa 27 od 30 najzagađenijih gradova u Indiji, Pakistanu i Bangladešu. Pakistanski gradovi Gujranvala, Faisalabad i Raivind su među deset najzagađenijih gradova, a glavni centri Nju Delhi, Lahore i Daka rangirani su na 5., 12. i 21. mjesto, pokazuju podaci AirVisual-a.

Najslabije su pogođeni regionalni kraj, Južna Azija, Jugoistočna Azija i Bliski Istok, sa samo šest od 355 gradova koji su ispunili godišnje ciljeve SZO, navodi se u izvještaju.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog