Tehnologija

Видео-игра која ће ући у историју (ВИДЕО)

Можда не изгледа попуд других популарних видео-игара, али "EndakvorRX" компаније "Akili Interactiv" сигурно ће ући у историју као прва видео-игра која се у Сједињеним Државама добија на рецепт као лек.

После седам година клиничких испитивања кроз која је прошло 600 деце видео-игра је добила статус лека. Резултати ових истраживања су показали да трећина деце није више имала поремећај пажње пошто су играли EndakvorRX 25 минута дневно, пет дана у недељи, укупно месец дана.
 
У компанији истичу да су једини споредни ефекти овом врстом терапије били напетост и главобоља, но много мање изражени у поређењу са нуспојавама које изазивају традиционални лекови.
 
Ипак, на крају студије коју су сачинили лекари који су сарађивали са креаторима игре стоји да „нема довољно доказа да се AKL-T01 може користити као алтернатива за установљену и препоручену медикаментозну терапију синдрома поремећаја пажње и хиперактивности“.
 
До пре пет година у Сједињеним Државама се говорило како би ова видео-игра могла представљати будућност у лечењу синдрома поремећаја пажње и хиперактивности и Алцхајмерове болести, а 2017. године се спекулисало са идејом да ће видео-игре постати терапија будућности. Сада је то постала стварност.
 
Један од сличних примера употребе видео-игара у медицинске сврхе је и онај у коме су особама које су задобиле тешке опекотине помоћу виртуелне реалности олакшавани болови.
 
Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog