SARS-CoV-2

U prva dva mjeseca prijavljeno 85.000 slučejava COVID-19, a u posljednja dva 6 miliona slučajeva

Svijet je do sada zabilježio više od 8 miliona slučajeva COVID-19. U prva dva mjeseca prijavljeno je 85.000 slučajeva. Ali u posljednja dva mjeseca prijavljeno je 6 miliona slučajeva. Umrlo je više od 435 000 ljudi u Americi, Africi i Južnoj Aziji; slučajevi se i dalje brzo povećavaju.

"Ipak, postoji nada da čovječanstvo zajedno putem globalne solidarnosti može prevazići ovu pandemiju. Sada imamo dobre primjere mnogih zemalja koje su pokazale kako efikasno suzbiti virus kombinacijom testiranja, pronalaženja i karantiranja pacijenata i brige o onima koji se razbole", kazao je na jučerašnjem brifingu za medije šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus.

On je istakao da su kapaciteti laboratorija dramatično poboljšani širom svijeta kako bi se poboljšalo testiranje COVID-19, što je kritično za prepoznavanje gdje se virus nalazi i informisanje vladinih aktivnosti.

"Tehničke kompanije razvile su aplikacije koje mogu pomoći u kritičnom zadatku pronalaska kontakata. A uloženi su i ogromni napori za ubrzavanje nauke oko pandemije", rekao je Gebrejesus.

SZO je 11. februara sazvao Istraživački i inovacijski forum o COVID-19, na kojem su se okupile stotine istraživača iz cijelog svijeta s ciljem brzog razvoja kvalitetne dijagnostike, terapija i vakcina.

Jedan od glavnih utvrđenih prioriteta bio je da se svijet usredotoči na ubrzavanje istraživanja oko liječenja pacijenata sa COVID-19. Konkretno, istraživači su se složili da ispituju postojeće lijekove sa potencijalom, uključujući steroide.

Pokazalo se da deksametazon, uobičajeni steroid, ima blagotvoran učinak na one bolesnike koji su teško bolesni sa COVID-19. Prema ranim nalazima podijeljenim sa SZO, za pacijente koji su samo na kiseoniku pokazalo se da se smrtnost smanjuje za oko petinu. A za pacijente kojima je potreban ventilator, smrtnost je smanjena za otprilike jednu trećinu.

Međutim, pokazalo se da deksametazon nije imao blagotvoran učinak za one s blažom bolešću, kojima nije bila potrebna respiratorna podrška.

"COVID-19 pogađa čitav svijet, ali važno je zapamtiti da je za najugroženije zajednice ovo samo jedna od mnogih prijetnji s kojima se suočavaju. Stalno smo naglašavali važnost osiguranja osnovnih zdravstvenih usluga, uključujući rutinsko vakcinisanje i usluge protiv malarije, TB i HIV-a", istakao je šef SZO-a.

 

Frontal/D.S.

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog