Vijesti

Još 1.250 graničara pokrilo bi rupe na granici

Granična policija BiH nema ni ljudske ni materijalno-tehničke kapacitete da pokrije sve lokacije mogućeg nezakonitog prelaska granice i u ovom trenutku prema procjeni za pokrivanje svih lokacija nedostaje 1.250 policajaca.

Ovo se, između ostalog, navodi u odgovoru Granične policije BiH na poslaničko pitanje iz Predstavničkog doma BiH, a u kojem se ističe i to da se intenziviranje nezakonitih migracija može očekivati u narednim mjesecima.

"Nedostatak policijskih službenika, konstatno prisutan od početka pojačanog migracijskog pritiska na BiH, značajno limitira kapacitete Granične policije BiH u obavljanju poslova nadzora državne granice BiH kao osnovnog načina otkrivanja i sprečavanja nezakonitih migracija", naveli su iz Savjeta ministara BiH odgovarajući na postavljeno pitanje. 

Koliki je pritisak na granicu Bosne i Hercegovine, možda najbolje govori podatak da je u junu ove u odnosu na jun prošle godine priliv migranata povećen 38 odsto, a u prvih 16 dana jula čak 145 odsto. Jedan od kritičnih mjeseci u BiH bio je februar, kada je Granična policija BiH "uhvatila" 1.162 migranta ili 180 odsto više nego u februaru 2019. godine, kada su otkrili ih 414.

Prema podacima zaključno s polovinom ovog mjeseca, od početka godine u BiH je registrovano 19.500 migratana, što je oko 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine, s tim da je i dalje najveći problem u Unsko-sanskom kantonu, gdje kontinuirano boravi između 3.500 i 5.500 ilegalnih migranata. 

"Značajan pad broja lica zatečenih u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska, evidentiran od polovine marta 2020. godine, rezultat je preduzimanja mjera u susjednim državama zbog pandemije korona virusa. Nakon popuštanja mjera u BiH i zemljama okruženja uočeno je povećanje nezakonitih migracija i na ulazu u BiH iz Republike Srbije, odnosno Crne Gore, kao i na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj", rekli su nam u Graničnoj policiji BiH.

U ovom trenutku najveći pritisak na granicu Bosne i Hercegovine, kada je riječ o migrantima, je u blizini graničog prelaza Hum, zatim kod Zvornika, Višegrada i Bijeljine, a zbog sve većeg pritiska, Graničnoj policiji u ovim područjima značajno pomažu pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Ministarstva unutrašnjih poslova RS kao i kantonalnih policija.

I Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, nedavno je upozorio da se ova bezbjednosna agencija suočava s velikim izazovima zbog sve većeg priliva migranata koji ilegalno pokušavaju ući u BiH te da u ovom trenutku nedostaje najmanje 300 graničnih policajaca.

Kao i prošlih godina, najveći pritisak migranata je na Unsko-sanski kanton, gdje je policija nedavno počela i s premještanjem migranata s ulica i smještaja koji za to nisu namijenjeni.

"Stanje je neodržavio i situacija je sve gora. Jedino rješenje je zaštita granice jer migrant čim uđe u BiH to je gotovo. Imamo ogoromnih problema, dnevno nam dolazi više od 100 migranata, oko 1.000 sedmično i sve više je incidenata između domaćeg stanovništva i migranata koji obijaju kuće, kradu i pustoše bašte. Svaki dan po nekoliko prijava imamo da su bašta i usjevi opustošeni", rekao je nedavno Ale Šiljdedić, portparol Policije USK.

Dodik: BiH ne zna upravljati migrantskom krizom

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da BiH ima izvorno samo devet ovlaštenja, a jedno od njih su i migracije te da je pokazala da ne zna da upravlja njima.

"Sada vidimo kakva je katastrofa u Unsko-sanskom kantonu, gdje je skoncentrisno 10.000 migranata, koji su veoma dobro shvatili poruke koje dolaze od političkog Sarajeva - da su oni tu na neki način dobrodošli i da jedan dio tog političkog establišmenta političkog Sarajeva računa da će oni tu i da ostanu", naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da je posljednjih mjeseci političkom Sarajevu najvažnije da, navodno, zbog migranata postavi Oružane snage BiH na granicu te poručio da se to neće desiti.

"Ključno je pitanje zašto bismo mi postavljali vojsku na granicu sa Srbijom. Oni ne žele da rješavaju pitanje Granične policije da bi izazvali problem koji žele rješavati angažovanjem vojske", pojasnio je Dodik.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog