Kultura

Zoran Matić predstavio knjigu "50 top lokacija Bosne i Hercegovine“

Banjalučki autor Zoran Matić predstavio je publici svoju prvu knjigu "50 top lokacija Bosne i Hercegovine“ u kojoj je opisao sve ljepote BiH sa osvrtom na kulturu, umjetnost i sjećanje na najveće pisce koje je Bosna i Hercegovina imala.

Autor je od ranije poznat javnosti kao osoba koja je obišla veliki broj svjetskih destinacija, a u svom prvom književnom izdanju odlučio je da na stranicama knjige čitaocima donese dašak kulutre i ljepota Bosne i Hercegovine.

"Kako je krenulo ovo zlo sa pandemijom virusa korona, polako sam počeo da predlažem ljudima mjesta koja mogu da obiđu i došli smo do toga da sam na jednom papiru prikupio 70 lokacija koje su vrijedne za vidjeti u našoj zemlji“, rekao je Matić.

Autor dodaje da je nakon prikupljenog materijala odlučio da napravi selekciju od 50 lokacija sa istorijskim i umjetničkim značajem kojeg svi treba da vidimo i sa kojim svi treba da se upoznamo.

Veliki književnici poput Dučića, Šantića, Andrića i drugih su po riječima autora prevedeni na više od 15 svjetskih jezika, te se Matić nada da će i njegovo izdanje u narednom periodu dobiti verziju na stranom jeziku koje će biti odličan vodič svim strancima koji budu hodili u Bosnu i Hercegovinu.

"Knjiga je pisana u formi ličnih doživljaja mjesta, ličnosti i lokacija. Ja ne predstavljam samo knjigu, ja iznosim i emociju koju sam doživio kroz stranice. Ljudi koji su u mom društvu pomogli su mi da istražim i planinske ljepote, i zato stalno u knjizi govorim 'mi' i 'radili' u množini“, istakao je Matić.

Autro dodaje da je pred njim bio veliki broj izazova u stvaranju prve knjige, te da je proces pisanja doživio kao usamljenički sukob čovjeka i tastature.

"I pored tog sukoba tastature i čovjeka, stvaranje knjige je nešto nevjerovatno. Dok sam istraživao lokacije i istorijske ličnosti stekao sam divne prijatelje kojima ću vječno biti zahvalan“, poručio je Matić.

"Mi imamo jednu osobinu koja se zove inat. I u našoj zemlji postoji čak i spomenik inatu koji se nalazi u Sarajevu. Tokom istraživanja i putovanja za potrebe ove knjige imali smo divna, ali i negativna iskustva. U mojoj knjizi nećete naći nijedno mjesto koje je vezano za ratove i stradanja. Nisam želio da se bavim tom stranom istorije jer mislim da nema ništa gore nego trgovati i koketirati sa mrtvima“, zaključio je Matić.

Autor je javnost podsjetio i da u BiH postoji nekoliko lokacija i spomenika kojih nema nigdje u Evropi, a jedno od njih je i jevrejsko svetilište koje datira iz 13. vijeka.

"Početkom Drugog svjetskog rata, Hitler se potrudio da uništi sve što je jevrejima sveto. Jedino u Bosni i Hercegovini postoji jevrejsko svetilište koje je preživjelo ova razaranja i datira iz 13. vijeka. To je grob Moše Danona kojeg su čuvali islamski derviši i on i dan danas postoji. Mi smo na tom svetilištu zatekli posjetioce iz Azejberdžana koji su došli da se mole i poklone i to je nešto u šta ja i danas ne mogu vjerovati. Takvih jedinstvenih mjesta u našoj zemlji je zaista mnogo“, poručio je Matić.

 

Izvor: Klix.ba
Foto. Klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog