Svijet

Fajzerova vakcina dobila prvo zeleno svetlo

Velika Britanija je prva odobrila upotrebu vakcina kompanija Fajzer i Bajontek.

Velika Britanija je odobrila upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanija Fajzer i Biontek i najavila da će one moći da se koriste od početka sledeće nedelje.

“Vlada je danas prihvatila preporuku Agencije za lekove i zdravstvene proizvode i odobrila upotrebu vakcine Fajzera i Bionteka”, saopšteno je iz britanske vlade.

Britanija je prva u svetu odobrila ovu vakcinu.

Prve vakcine moći će da se dobiju već sledeće nedelje.

Prethodno je Evropska agencija za lekove odbila zahtev nemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv koronavirusa.

Evropska agencija za lekove će mišljenje o toj vakcini dati na sastanku 29. decembra, a nakon toga će mišljenje biti prosleđeno državama članicama na usvajanje, piše Fajnenšel tajms.

Mnoge je ova vest – mada je delimično izvučena iz konteksta jer vakcina nije odbijena, već je odobrenje odloženo – podsetila na situaciju sa vakcinom sa Oksforda koja je, iako prvobitno najvljivana kao ona koja najviše obećava, ipak izazvala brojne kontroverze. Zvanični podaci dovedeni su u pitanje, a plasirane su i lažne vesti da su volonteri koji su je primili od nje umirali.

Prema dostupnim informacijama, nema nikakvih nepredviđenih problema ili komplikacijama sa Fajzer vakcinom, a Evropska unija je saopštila i da je već kupila dve milijarde doza za 27 država iz bloka.

Prvobitni plan je bio da distribucija vakcine počne pre kraja 2020. godine u slučaju da je ona odobrena početkom decembra, ali pošto je sastanak pomeren za 29. decembar, očekuje se da – ako definitivno bude odobrena – distribucija počne početkom 2021. godine.

Kako radi Fajzer vakcina?

Najnoviji podaci kompanija Fajzer i Biontek sugerišu da je vakcina delotvorna u 95 odsto slučajeva, na osnovu 170 slučajeva razvoja Kovid-19 kod dobrovoljaca.

Ostatak slučajeva je bio u placebo grupi koja je dobila lažnu injekciju.

Iako potpuni podaci o ispitivanju tek treba da budu objavljeni, kompanije kažu da nije bilo ozbiljnih bezbednosnih problema.

Ali primetili su glavobolju i umor kod oko 2 odsto dobrovoljaca kojima je data vakcina.

 

Izvor: nova.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog