Zanimljivosti

Ријечи које су добиле назив по одређеним људима

У овом тексту налазе се појашњања о људима по којима су настале неке ријечи, а које се често употребљавају у нашем и другим језицима. Ради се о ријечима попут бојкота, никотина, силуете и других.

Бојкот

Чарлс Бојкот није био много популаран у Ирској током 1880. године. Када је због болести морао да напусти чин у војсци, почео је да ради као агент једног земљопосједника у округу Мејо. Проблеми Чарлса Бојкота почели су 1879. године, када је економска криза изазвала пропаст ирске пољопривреде, због чега је стално пријетила глад.

Ирски сељаци су се тада организовали и почели да захтијевају мање закупнине. Они су, вођени заговорницима ирске самоуправе Чарлсом Стјуартом Парнелом и Мајклом Давитом формирали Ирску аграрну лигу и 1880. године рекли Бојкоту да мора да снизу цијену закупнине за 25 одсто.

Бојкот је одбио да смањи закупнину, али није очекивао да ће га ова одлука коштати свега што је створио претходних година. Огранак Аграрне лиге у округу Мејо захтијевао је од Бојкотових радника да обуставе рад и да започну кампању изоловања Чарлса Бојкота од локалне заједнице.


Жан Нико

Никотин

Када се француски дипломата и научник Жан Нико (Никот) 1561. године вратио у Париз са службовања у Лисабону, гдје је био амбасадор, са собом је понио и биљку која ствара зависност, а која је откривена у Новом свијету. Нико се упознао са овом биљком у Лисабону, гдје се она, претворена у прах, ушмркивала и служила као лијек против свега, па чак и против рака.

Пошто је пред краљицом Катарином Медичи демонстрирао како се употребљава прах који може да послужи као лијек против њених главобоља, шмркање дувана постало је популарно у Паризу. Године 1753, шведски природњак Карл фон Лине, дао је једној сорти дувана назив Никотиана, у част француског дипломате, а активни састојак ове биљке, који је први пут изолован 1828. године, добио је назив никотин.


Леополд фон Захер-Мазох

Мазохизам

Леополд фон Захер-Мазох био је аустријски писац историјских романа и романа са темама из алтернативне сексологије. Његово најзначајније дјело је Венера у крзну објављено 1870. године. У роману описује сексуалне фантазије и фетише, везано за жене које су доминантне и које носе крзно. Касније, он је те своје фантазије радио са својим љубавницама и супругама.

Дана 9. децембра 1869. године, Мазох и његова љубавница баронеса Фани Пистор су потписали уговор по којем ће он бити њен сексуални роб шест мјесеци, уз услов да баронеса што је чешће могуће носи крзно. Године 1886., аустријски психијатар Рихард вон Крафт-Ебинг сковао је термин “мазохизам”, како би описао деривацију сексуалног задовољства од физичког бола и понижења.

Силуета

Силуета, првобитно црни портрет на белој позадини, умјетничка је форма која је била популарна у 18. и 19. вијеку, а своје име дугује француском министру финансија Етјену де Силуету. У периоду када је Француску задесила криза због Седмогодишњег рата, француски краљ Луј XИ ангажовао је Силуета да се постара за државне финансије.

Силуетов мандат трајао је три мјесеца, а он је за то вријеме смањио плате и пензије и увео порез на племићке посједе. То се никоме у тадашњем друштву није свидјело, па су се грађани Француске светили тиме што су почели да носе одијела по Силуету – једноставна и тијесна, као да су кобајаги, осиромашили и омршавили од глади. Затим је грађански бунт настављен тако што су се појавиле људске прилике само назначене скицом по зидовима зграда са натписом да су то Силуетове жртве, које су се стањиле од глади.


Видкун Квислинг

Квислинг

Синоним издаје и сарадње са непријатељем, који се примјењује на грађанина који помаже непријатељу да освоји његову земљу, добио је назив по норвешком политичару Видкуну Квислингу. Он је почетком Другог свјетског рата одржао многе састанке са Хитлером и његовим сарадницима како би их увјерио у нужност освајања Норвешке.

Њемачка је у априлу 1940. године извршила инвазију на Норвешку, а краљевска породица и чланови парламетна били су принуђени да напусте Осло. Квислинг је ту видио своју прилику да се домогне власти, те се већ неколико сати после њемачке инвазије прогласио премијером, а своју странку Народни савез једином легалном политичком странком.

Појам квислинг се симболично и у преносном смислу данас употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Први пут је у свом значењу употребљен у лондонском Дејли мејлу, а послије тога ју је Радио "BBC" популаризовао и на осталим језицима.

 

Извор: katera.news

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog