Sport

Piksi: Gospodo, da li ste vi ti koji ste izmislili fudbal?

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je da je formiranje Evropske Superlige "bezobrazluk" i da ne podržava tu ideju.

Stojković je osudio odluku 12 klubova odmjetnika da formiraju zatvoreno takmičenje i sami vladaju istim.

- Lično mislim da ta poralizacija nije dobra i da... Ne upotrijebim neku ružniju riječ, ali ovo je neka vrsta bezobrazluka da se uopšte dođe na tu ideju. Koliko čujem, tu je uletio američki novac. E sad, ako pitate Amerikance za fudbal, oni će vam pričati za fudbal koji oni igraju, reći će da je to soker. Ako je to budućnost evropskog fudbala u sokeru, onda ja nemam riječi... Јa ne podržavam tu ideju koliko god ona nekima izgleda kao dobro, ali zapravo nije dobra - rekao je Stojković.

Po njegovim riječima, klubovi koji su se odlučili na tako nešto žele da se distanciraju od ostalih.

- Pa gospodo, da li ste vi ti koji ste izmislili taj fudbal?! Fudbal je malo širi pojam od vas 12 ili koliko vas ima. Nije to baš tako kao što vi mislite. Drugo, odakle crpite te igrače, pa dovodite ih iz nekih favela, iz nekih rularnih predjela i sela... - kazao je Stojković.

Selektor je istakao da srpskog fudbala u cijeloj toj priči "nema ni na mapi".

- Ne samo srpski, već generalno čitav fudbal, portugalski, holandski... Ali, ovde se radi o jednoj stvari, o novcu. Nemam ništa protiv da novac bude taj pokretač svega, fudbal zaista može teško da funkcioniše bez ulaganja. Međutim, ovo je jedna vrsta pretjerivanja, da bogati i moćni postanu još bogatiji, a to može da se vrati kao bumerang", naveo je on.

Stojković je rekao da su podjele loše i da će se tek vidjeti šta će biti dalje.

- Ne treba zaboraviti da je Liga šamnpiona najbolje i najkvalitetnije takmičenje, računajući sve sportove. Kome sad ona smeta? To je ozbiljan šamar za UEFA i FIFA na kraju krajeva. A, da li će oni to dozvoliti, lično mislim da neće. Ali, ključeve ovog problema možda drže nacionalni savezi, pa treba da poruče klubovima 'ako hoćete da igrate ovu Suprerligu Evrope, onda ne možete da igrate nacionalne lige'. Pa da vidimo italijansku ligu bez Јuvenstusa, Milana i Intera. Da li bi navijači to podržali? Da li će navijači Mančester junajteda biti srećniji ako gledaju svaki treći dan Real Madrid, Barselonu, Јuventus i ne znam koga još? Pa neće - rekao je Stojković.

- Oni žele da gledaju svoju tradiciju, svoju istoriju, a to je da igraju protiv klubova u liga iz koje potiču. Prema tome mislim da će to malo teža priča biti. Znam da se sve svodi na novac i tih 350 miliona evra koji će dobiti svako za učešće, ali moje pitanje je gdje je tu solidarnost? Pokazuje se jedna arogancija koja nije prihvatljiva, pogotovo sad u vremenima gdje planeta ima problema s virusom - dodao je selektor reprezentacije Srbije.

 

Izvor: agencije
Blog