Muzika i film

"U srcu velika" - održan koncert na Trgu Krajine

Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički" sinoć, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan, održali su u Banjaluci koncert pod pod sloganom "U srcu velika...".

Koncert je počeo intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde", a nakon toga uslijedilo je izvođenje više marševa, rodoljubivih, klasičnih i filmskih muzičkih kompozicija, domaćih i svjetskih popularnih hitova.

Tokom nastupa publika je mogla da čuje rodoljubive pjesme kao što su "Oj, Srbijo", Vokal Ilija Baroš otpjevao je "Ovo je Srbija", izvedene su numere "Tamo daleko", potom kompozicije narodne muzike, ali i neke evregrin i pop-kompozije / "Odiseja", "Beograde"/.

Na repertoaru su bile i pjesme iz kultnih domaćih filmova kao što su "Devojko mala" iz filma "LJubav i moda" ili "Flojd" iz "Nacionalne klase", te tema iz "Otpisanih", popularna tema iz filmova o DŽejms Bondu, hitovi grupa "Kvin", "Aba" i drugo.

Dirigent Policijskog orkestra Dušan Pokrajčić rekao je novinarima prije početka koncerta da je izbor muzike vrlo raznovrstan, a dio programa je prilagođen Vidovdanu.

On je rekao da ovom orkestru mnogo znači saradnja sa ansamblom kao što je "Stanislav Binički", jer je Policijski orkestar MUP-a Srpske vrlo mlad i postoji tri i po godine.

"Od početka ta se saradnja nametnula. Slali su nam note, davali preporuke, aranžmane i ostalo, a imali smo i zajedničke nastupe", dodao je Pokrajčić.

Načelnik Umjetničkog ansambla "Stanislav Binički" major Nikola Živković rekao je da se, uz zajedničke nastupe, saradnja u velikoj mjeri odvija i na razmjeni notnog materijala, te najavio intenziviranje već postojeće međusobne saradnje.

"Situacija sa virusom korona nas je malo omela u našim planovima, ali ukazala se divna prilika da ovako veliki praznik Vidovdan obeležimo zajedno. Ideja je potekla odavde i koncipirali smo program kojeg čini širok repertoarski kolaž - od nacionalnih do internacionalnih kompozicija", naveo je major Živković.

Koncertu su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić i generalni direktor Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Koncert pod sloganom "U srcu velika..." održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

 

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog