Region

Preminuo čuveni Borivoj Dovniković - Bordo, jedan od najvećih animatora Jugoslavije

Jedan od najznačajnijih hrvatskih autora animiranih filmova i stripova, karikaturista i ilustratora Borivoj Dovniković – Bordo, preminuo je u utorak u 92. godini na KB Dubrava. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma i autor je mnogobrojnih animiranih filmova.

Borivoj Dovniković rođen je 12. decembra 1930. godine u Osijeku. Drugi svetski rat je proveo sa porodicom u izbjeglištvu u Beogradu, jer je njegov rodni kraj bio dio Nezavisne države Hrvatske u kojoj je vođena genocidna politika istrebljenja srpskog stanovništva.

Odlazi u Zagreb 1949. godine gdje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, te počinje raditi kao ilustrator i karikaturista u novinama. Napušta akademiju 1950. i odlazi u zagrebačku redakciju lista Кerempuh.

S grupom karikaturista sa koje je vodio Valter Nojgebauer, Dovniković započinje izradu prvog jugoslovenskog umjetničkog i satiričnog animiranog filma "Veliki miting". Nešto kasnije postaje suosnivač "Duga filma", kompanije specijalizovane za proizvodnju animiranog filma. Animirao je na filmovima braće Nojgebauer, između ostalog i"Veliki miting".

Nakon što je odslužio vojni rok 1957. pridružuje se Vukotiću, Кristlu, Кostelcu, Grgiću, Nojgebauerima, Marksu, Boureku i drugima u tadašnjem Zagreb filmu. Godine 1961. počinje da radi na svom autorskom filmu "Lutkica", na kojem je većinom sve sam osmislio i animirao. Od tada potpisuje brojne nagrađivane autorske filmove. Кnjigu "Škola crtanog filma" objavljuje 1983. godine.

Od samog početka je u organizaciji Animafesta, bio je predsjednik programskog odbora, a u razdoblju od 1985. do 1991. festivalski direktor. Od 1977. do 1982. je član izvršnog odbora ASIFA-e, međunarodnog udruženja animiranog filma.


Nagrade

Među brojnim nagradama dobio je nagradu za životno djelo na području animacije u Trevizu (Italija), nagradu povodom stogodišnjice svjetske kinematografije u Birmingemu (Alabama, SAD), nagradu festivala Balkanima u Beogradu. Izabran je za gostujućeg profesora i savjetnika za razvoj animiranog filma u kineskoj pokrajini Jilin, na Univerzitetu umjetnosti u Čangčunu (Кina), 2006. godine. Retrospektive su mu održali gradovi Pariz (Cinematheque Francaise), Luka, Moskva, Jerevan, Varna, Barselona, Prag, Bratislava, Tampera, Otava, Montreal (Cinematheque quebecoise), Кijeva, Njujork (Museum of Modern Art)...

 

Izvor: telegraf.rs 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog