Region

Janez Janša: Ukrajinci pokazali kako je mit o nepobedivosti ruske vojske netačan. Ozbiljni pregovori o prekidu vatre počeće tek kad Rusi vide da ne mogu napred tenkovima

Slovenački premiijer Janez Janša izjavio je u petak da Ukrajini treba "konkretan datum" kad će po ubrzanoj proceduri biti primljena u Evropsku uniju, jer to vidi kao institucionalnu "sigurnosnu garanciju" nakon što se završi ruska agresija.

„Ukrajina vidi EU kao institucionalnu garanciju, Ukrajinci vjeruju da je to članstvo u Uniji“, rekao je Janša za televiziju „Nova24TV“.

Dodao je da Ukrajini ne trebaju obećanja nego „konkretan datum“.

„U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, onda EU ni ne zaslužuje da se tako zove“, rekao je slovenački premijer koji je ove nedjelje posjetio Kijev zajedno sa kolegama iz Poljske i Češke.

On smatra da bi se u Kijev trebali vratiti evropske diplomate i da evropski zvaničnici trebaju ukrajinsko lidere posjećivati kako se ne bi osjećali "napušteno", prenosi Jutarnji list.

Janša vjeruje da će Ukrajinci pobijediti, no da će "ozbiljni pregovori" o prekidu vatre početi tek kad Rusi vide "da ne mogu napred tenkovima".

Dodao je da su Ukrajinci pokazali kako je mit o nepobjedivosti ruske vojske netačan i da će zbog Putinove politike za desetak godina biti jasno da je ruski narod zbog te agresije izgubio mnnogo više nego ukrajinski jer se našao u međunarodnoj izolaciji.

 

Izvor: Jutarnji list-Nova.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog