Muzika i film

Zlatna palma u Kanu filmu Trougao tuge švedskog režisera Rubena Ostlunda

Ostvarenje „Trougao tuge” švedskog režisera Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme za najbolji film na Kanskom festivalu, javlja Rojters.

Laureata je odabrao devetočlani žiri na čelu sa francuskim glumcem Vensanom Lendonom, a uručena je na današnjoj završnoj ceremoniji u teatru Gran Limier u Kanu.

„Trougao tuge”, komedija o ratu između društvenih klasa, donela je Ostlundu drugu Zlatnu palmu, a prethodnu je dobio za film „Kvadrat” 2017. godine.

„Želeli smo da kada izađemo iz sale posle javne projekcije imamo o čemu da razgovaramo. Svi se slažemo da je jedinstvena stvar u bioskopu to što film gledamo zajedno. Dakle, moramo da sačuvamo nešto o čemu bismo pričali, ali i da se zabavljamo i zabavljamo”, izjavio je Ostlund, prenosi Tanjug.

Drugu n agradu žirija, Gran pri, podelili su belgijski režiser Lukas Dont za dramu „Close” i „Start at Noon” francuskinje Kler Deni.

Nagrada za režiju otišla je u ruke južnokorejskog režisera Park Čanvuka za film „Decision to Leave”.

Južnokorejski glumac Song Kang-ho proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu japanskog režisera Hirokazu Koreede ``Broker'', dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Iranka Zar Amir Ebrahimi za ulogu u filmu ``Holy Spider''.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog