Region

BURA NEZADOVOLjSTVA UOČI EVROPRAJDA

Jedni brane porodicu, drugi žele paradu „duginih boja”

Procene su da bi ovom događaju, kome se već mnogi protive, u septembru prisustvovalo između 15.000 i 20.000 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Iako je do početka Evroprajda ostalo mesec dana, tenzije oko događaja koji će 17. septembra u Beogradu okupiti predstavnike gej, lezbijske, biseksualne i transseksualne populacije, uveliko su počele. Buru u javnosti prvi je podigao novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je prvog dana jula izjavio da sigurno neće otvoriti Evroprajd, ali će predvoditi manifestaciju „Dan porodice”, koja će biti organizovana pod pokroviteljstvom Skupštine grada. I taman kad se činilo da su „strasti” legle, episkop banatski Nikanor je proteklog petka najavio da će prokleti učesnike Evroprajda. U skandaloznoj besedi, koja je osvanula na društvenim mrežama, on je pozvao vernike „na oružje” koje bi i lično upotrebio protiv pripadnika LGBT populacije, iznevši pritom niz uvreda na račun premijerke Ane Brnabić i njenog seksualnog opredeljenja.

Na govor mržnje vladike SPC, kojim je prekršen i zakon, prva je reagovala poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je ovu besedu osudila kao pozivanje na nasilje, diskriminaciju i mržnju prema pripadnicima LGBT populacije, a potom i predsednik Aleksandar Vučić, koji je ocenio da je episkop Nikanor izvređao sebe i unizio Srpsku pravoslavnu crkvu. Udruženje „Da se zna” podnelo je prijavu protiv ovog episkopa nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog dela rasne i druge diskriminacije.

I taman kad je javnost pomislila da je javnim osudama predsednika i poverenice stavljena tačka na priču o Evroprajdu, neformalno udruženje „Za odbranu porodice”, inače potpuno nepoznato u javnosti, u nedelju je organizovalo protest protiv održavanja Evroprajda, kome je prisustvovalo oko 10.000 ljudi. Povorka je krenula ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, a učesnici su sa razglasa puštali duhovne pesme i nosili krstove, raspeća i ikone sa likovima svetaca. Uz povike: „Nećemo gej paradu i okupaciju Zapada” i „Ne damo svetinje” i miris zapaljenog tamjana, povorka je prolazila centralnim gradskim ulicama, a čitav skup završio se ispred Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, bez ijednog incidenta. Na kraju protesta, učesnici su potpisivali peticiju protiv održavanja evropske Parade ponosa u Beogradu i novi „krsni hod” kroz Beograd najavili 28. avgusta, na Veliku gospojinu.

Komentarišući ove događaje Marko Mihailović, direktor „Beograd prajda”, ocenio je da je strašno što je u javnosti kreiran narativ da su organizatori ove manifestacije protiv porodice, jer je cilj ovog događaja zalaganje da sve porodice, bez obzira na seksualnu orijentaciju, imaju ista prava.

– Zaboravlja se da smo i mi nečija deca, koja imaju svoje porodice i ljude koji ih vole. Još više poražava činjenica što nema dovoljno političara koji kritikuju pokušaje manjine da nas predstave kao pretnja za decu. Drago mi je da je predsednik Aleksandar Vučić osudio besedu episkopa Nikanora, ali je strašno što sud i tužilaštvo ne reaguje na njegov govor mržnje i poziv na nasilje. To ćutanje nije „zaštitni znak” samo ovog trenutka – Prajd info centar je u proteklih pet godina napadnut 14 puta i niko nije odgovarao za te vandalizme, a u poslednju 21 godinu otkako se u Srbiji održava Parada ponosa, pomaci u zakonodavnom okviru su minimalni. Evroprajd je događaj panevropskog karaktera i jedinstvena prilika da se u svet pošalje slika da je Beograd nehomofobičan grad. Sada je poslata poruka da ogroman broj građana gaji mržnju prema pripadnicima LGBT populacije i većina političara to prećutno odobrava. Strašno je da neki opozicioni političari i vrhunski poznavaoci međunarodnog prava na svom tviter nalog organizuju „referendum” da li treba dozvoliti ustavom garantovana ljudska prava i omogućiti održavanje Evroprajda. Još je užasnije što pokret „Dveri” širi laži da država daje 40 miliona evra za obezbeđenje ovog događaja, ne bi li skupili jeftine političke poene – naglasio je Mihailović.

Podsetio je da Evroprajd niko ne može da otkaže – on može samo da se zabrani. A ako bi se država odlučila na taj korak, to bi bilo flagrantno kršenje mišljenja Ustavnog suda Srbije, koji je tri puta stao na stanovište da je zabranjivanje parada ponosa bilo neustavno, napominje naš sagovornik koji smatra da bi zabranjivanje ovog skupa predstavljalo potpunu smrt pravne države. Prajd je prijavljen na vreme, veliki broj ljudi iz zemlje i sveta kupio je ulaznice za ovaj događaj i planira dolazak u septembru, zbog čega Mihailović iskreno sumnja u zabranu Evroprajda. Procene su da će ovom događaju prisustvovati između 15.000 i 20.000 gostiju iz zemlje i inostranstva, a velika evropska Parada ponosa, koja će proći centralnim beogradskim ulicama i podsetiti na zahteve LGBT zajednice u Srbiji, zakazana je za 17. septembar u 17 časova.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog