Vijesti

Pogledajte ko su novi predstavnici BiH u svijetu

Na sjednici Predsjedništva izabrani su novi diplomatski predstavnici BiH u svijetu.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović izabrala je ambasadore iz reda srpskog naroda nakon prijedloga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Novi ambasador u Rumuniji biće Milorad Živković, Mađarske Biljana Gutić Bjelica.

Aleksandar Vranješ biće ambasador BiH u Srbiji, dok će Siniša Bencun u Austriju.

Novi šef misije BiH u UN u Ženevi trebao bi da bude Bojan Vujić, dok će šef misije BiH pri Evropskoj uniji biti Obrad Kesić.

Siniša Berjan biće novi ambasador BiH u Kini, dok će u kancelariju u Grčkoj ići Dragan Vuković.

Za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji izabran je Dragan Јaćimović, ambasada u Švajcarskoj biće rezervisana za Boru Bronzu.

Za ambasadora BiH u Poljskoj izabrana je Koviljka Špirić, a tu su još i Duško Kovačević, kao ambasador u Izraelu, Aleksandar Bogdanić u Kanadi, Aleksandra Mičić u Bugarskoj.

Listu diplomata koji su izabrani iz reda srpskog naroda zatvaraju Bojan Đokić, kao ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Tatjana Telić kao konzul u Čikagu i Vera Sajić kao konzul u Štutgartu.

Imena ambasadora članu Predsjedništva BiH predlaže predsjednik Republike Srpske u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Poznata su i imena ambasadora koji dolaze iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH za ambasadore je izabrao: Damira Arnauta (Njemačka), Osmana Topčagića (Velika Britanija), Erola Avdovića (Belgija), Zlatka Lagumdžiju (Ujedinjene nacije), Harisa Bašića (Savjet Evrope), Amiru Arifović-Harms (Italija), Anesu Kundurović (Danska), Elma Kovačevića-Bajtal (Hrvatska).

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić za ambasadore je izabrao: Dragan Mihaljević (Turska), Sven Alkalaj (SAD), Vanja Filipović (šef misije pri NATO), Slavko Matanović (Јordan), Dario Novalić (Slovenija), Danka Savić (šef misije BiH u međunarodnim organizacijama smještenim u Austriji), Mato Zeko (Јapan).

 

Izvor: rtrs.tv 
Foto: bosnainfo 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog