Svijet

Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu pronađen mrtav u zatvoru

Američki dvostruki špijun koji je radio za Rusiju, Robert Hansen, poznat i kao jedan od najštetnijih špijuna u istoriji SAD, pronađen je mrtav u zatvoru u Denveru u saveznoj državi Kolorado.

Kako prenosi BBC, Hansen je bio bivši agent FBI-ja, koji je 1985. započeo svoju ''kriminalnu aktivnost'', kada je počeo da povjerljive informacije šalje u Sovjetski Savez.

Na sajtu FBI-ja se navodi da je on ''kompromitovao brojne ljudske izvore, kontraobavještajne tehnike, istrage, desetine povjerljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrijednosti''.

Iako se povremeno sumnjalo u njegove aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriha Hejzena Ejmesa 1994. godine, i nakon što je utvrđeno da su informacije i dalje stizale do Sovjetskog Saveza, u birou je intezivirana istraga o Hansenu.

Trebalo je da se penzioniše, tako da je FBI brzo reagovao u pokušaju da ga uhvati "na djelu".

-Ono što smo željeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na djelu - rekla je bivša zamjenica pomoćnika direktora Kontraobavještajnog odjeljenja FBI-ja, Debra Evans Smit.

Hansen je počeo da radi u svojoj novoj kancelariji, u kojoj su bili skrivene kamere i mikrofoni, u sedištu FBI u januaru 2001, nakon čega je uhapšen.

Osuđen je 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Britanski javni servis navodi da je Hansen, za vrijeme dok je slao informacije u Moskvu, primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenim na ruske račune.

 

Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog