Kultura

Izložba velike srpske slikarke Nadežde Petrović otvorena u MSU Republike Srpske

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sinoć je svečano otvorena izložba velike srpske slikarke Nadežde Petrović "Modernost i nacija" priređene povodom 150 godina od njenog rođenja.

Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim Muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet Unesko-a izabrao Nadeždu Petrović za Unesko ličnost 2023. godine, objavio je MSU RS na Fejsbuku.

Postavka izložbe imaće i poseban program inkluzije za slijepa i slabovida lica koji je realizovan u saradnji sa Tiflološkim muzejom iz Zagreba i Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica Srpske, a koji uključuje taktilne reprodukcije djela Nadežde Petrović.

Izložbu "Modernost i nacija" otvorila je ministrica prosvjete i kulture Željka Stojičić, a prisutnima su se obratile direktorica MSURS Sarita Vujković, direkotrica Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković i Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasljeđe i digitalizaciju Republike Srbije, koje istakle značaj saradnje ovih važnih institucija kulture i stvaranja ključnih vrijednosti u kulturi i umjetnosti Republike Srbije i Republike Srpske.

Izložba "Modernost i nacija" biće otvorena do 26. septembra 2023. godine.

 

Izvor: nezavisne.com/Frontal
Foto: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske/Fejsbuk
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog