Svijet

Šolc doveo Njemačku u ozbiljnu krizu, Berlin teško može da nađe izlaz

Njemački kancelar Olaf Šolc i njegov kabinet doveli su Njemačku u „ozbiljnu nacionalnu krizu“, rekao je u subotu novinarima Markus Soder, premijer Bavarske. Berlin sada teško može da nađe izlaz iz ove nevolje, upozorio je političar, dodajući da bi se vladina „budžetska vanredna situacija” vjerovatno pretvorila u još jedan teret za obične Nijemce.

Vlada je najavila ukidanje kontrole cijena energije do kraja godine. Ograničenja na cijene električne energije i gasa uvedena su 2022. godine kako bi se zaštitila domaćinstva i preduzeća od rastućih cijena gasa i struje dok je Nemačka aktivno smanjivala uvoz energije iz Rusije, zajedno sa mnogim drugim zemljama EU. Mjera je uvedena kao odgovor na izbijanje sukoba u Ukrajini.

Trebalo je da ograničenja ostanu na snazi najmanje do marta 2024, ali je Berlin morao da promijeni svoje planove nakon što je njemački ustavni sud blokirao njegov pokušaj da prebaci 60 milijardi evra (66 milijardi dolara) iz fonda za pandemiju Kovid-19 na druge projekte.

Prema Soderu, Šolc i njegov kabinet nemaju apsolutno nikakav politički plan i „potpuno su bezumni“, rekao je političar, koji takođe vodi najveću stranku u Bavarskoj – Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU). „Ova vlada je bankrotirala“, dodao je on.

 

Vlada bespomoćna
 
Seder je takođe označio proglašenje „budžetske vanredne situacije” od strane Berlina kao znak „potpune bespomoćnosti” vlade.

Šef Bavarske je posebno kritikovao strategiju savezne vlade u borbi protiv poskupljenja energenata koji su rezultat odustajanja od ruskih snabdjevanja energentima samo uz subvencije. „Ideja samosubvencionisanja cijena električne energije ne funkcioniše. Potrebna je drugačija energetska politika. To je suština problema“, rekao je on, zahtijevajući da Berlin posebno poništi ukidanje svojih nuklearnih elektrana.

Sada bi ukidanje ograničenja cijena energenata dovelo do visokog nivoa neizvesnosti za privredu i podiglo cijene struje i za građane i za kompanije, upozorio je on.

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog