Društvo

И Ромима је боље у РС

БАЊА ЛУКА - Положај Рома у Републици Српској знатно је бољи него у Федерацији БиХ, али је забриљавајућа спорост у рјешавању њихових проблема у оба ентитета, оцијенио је предсједник Савеза Рома РС Саша Машић.


"Имамо средства за рјешавање проблема ромске популације, али административне процедуре успоравају процес. Савез Рома РС и начелници општина желе да добију оперативни план који ће прецизирати како треба трошити средста која су предвиђена за стамбено збрињавање Рома", рекао је Машић новинарима у Бањoj Луци прије презентације акционих планова и програма "Декада за Роме 2005-2015".

Он је истакао да се Роми тешко запошљавају јер имају низак ниво образовања, додајући да је позитиван примјер општина Градишка гдје је запослено 35 Рома.

Машић је истакао да у РС, према незваничним подацима, живи између 17 000 и 25 000 Рома.

Предсједник Савеза Рома БиХ Дерво Сејдић рекао је да је у БиХ урађено много на рјешавању стамбеног питања ромске популације, иако сматра да то још није на задовољавајућем нивоу.

"Због административних процедура нисмо потрошили ништа од предвиђена три милиона КМ колико је БиХ издвојила за имплементацију Акционих планова становања, запошљавања и здравствене заштите Рома. Очекујемо од БиХ да тај проблем ускоро ријеши", нагласио је Сејдић.

Он сматра да је мало урађено на плану запошљавања Рома, иако се, како је рекао, у задњих пар година улажу напори у процес образовања Рома, али је све то далеко од нивоа којим би Роми у БиХ могли бити задовољни.

Према његовим ријечима постоји и проблем уписа ромске дјеце у матичне књиге рођених.

Национални коордиднатор "Декаде за Роме 2005 - 2015" Максим Станишић рекао је да су проблеми Рома у свим дијеловима БиХ исти и да се углавном односе на неријешено стамбено питање, незапосленост, одсуство дјеце у основном образовању и ријетки случајеви уписа у средње школе и на факултете.

БиХ се 4. септембра прошле године придружила земљама југоисточне и централне Европе, окупљеним у "Декади за Рома 2005- 2015", с циљем унапређења положаја ромске популације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog