Sport

Јушченко користи Европско првенство у Украјини за обрачун са Владом

КИЈЕВ - Украјински предсједник Виктор Јушченко јавно је напао Владу своје замље јер је прекршила договор о финансирању ногометног ЕУРО 2012. године, које заједнички организују Пољска и Украјина.


Јушченков је иступ дошао само три дана након што је премијерка Јулија Тимошенко рекла да припреме за судомаћинство такмичења с Пољацима теку нормално упркос учинцима свјетске економске кризе.

Јушченко је у својој оштрој критици, коју је адресирао на Владине функционере као и на гувернера локалне централне банкарске институције, изјавио да је Влада у 2009. години испунила не више од пет одсто финансијских обавеза према организације такмичења. Планирани трошкови у 2009. износе 945 милиона долара.

"Финансијски програм за ЕУРО 2012. године је озбиљно угрожен. Заједно са Централном банком и Министарством финансија морамо пронаћи изворе финансирања", изјавио је Јушченко, те наредио министру финансија и гувернеру да унутар сљедећих седам дана испланирају финансирање инфраструктуре, укључујући стадионе, аеродроме, као и путну инфраструктуру.

Од украјинских планираних градова домаћина, само се реновирање стадиона у Кијеву одвија према роковима. Радови на стадионима у Лавиву, Доњецку и Харкиву изразито касне.

Европска фудбалска федерација у више је наврата упозоравала Украјинце на кашњење. Сва три преостала стадиона морају задовољити УЕФА критерије рокова и 30. новембра ове године на састанку УЕФА Извршног одбора бити потврђени за домаћинство. Ако не буду у стању добити потврду, домаћинство Украјине бит ће озбиљно угрожено.

Дан након Јушченкове изјаве да је озбиљно угрожена суорганизација ногометног Еура 2012. с Пољском, њемачки лист Билд тврди да би украјински дио домаћинства могла преузети Њемачка. У расправама већ спомињу Берлин и Лајпциг као градови који би, уз пољске Вроцлав, Познан, Гдањск и Варшаву, угостили првенство.

Европско првенство 2012. играт ће се од 9. липња до 1. српња, а њемачки адут за преузимање дијела домаћинства је успјешна организација свјетске смотре прије само три године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog