Svijet

Кастро: Питање хране је питање безбједности

ОЛГИН - Предсједник Кубе Раул Кастро најавио је да ће се влада, по други пут ове године, окренути „усклађивањима" у потрошњи, ради ублажавања посљедица свјетске финансијске кризе.


У говору поводом Дана револуције, Кастро је најавио да ће чланови владе сутра размотрити план о расходима за ову годину због ефеката свјетске кризе на економију Кубе.

Како је раније саопштено из Хаване, приходи у буџету ће опасти за око 500 милиона долара, управо због кризе, а не треба занемарити ни штету од око 10 милијарди долара која је остала иза три урагана који су погодили Кубу.

Кубански лидер је најавио да ће приоритет владе бити наставак спровођења реформе која подразумијева давање државног земљишта пољопривредницима.

„Земљиште је ту, Кубанци су ту, видимо да ли радимо или не, да ли производимо или не. Земља је ту и чека нас", рекао је Кастро у говору пред неколико хиљада Кубанаца у граду Олгину.

Он је нагласио да је реформа у области аграра - питање националне безбједности.

„То је питање националне безбједности пошто је реч о производњи у нашој земљи", рекао је предсједник Кубе, осврћући се на податак да острво 60 одсто пољопривредних производа увози из САД.

Кастро није поменуо америчког предсједника Барака Обаму или САД поименце, али је говорио о посљедицама „империјализма и блокаде", што је термин који Хавана користи за 47 година дуг трговински ембарго Вашингтон.

Дан револуције, 26. јул, обиљежава се као државни празник пошто су на тај дан 1953. године побуњеници предвођени Фиделом Кастром напали касарну Монкада у граду Сантијагу, што се сматра почетком револуције.

Револуција је окончана 1. јануара 1959. када је диктатор Фулхенсио Батиста побјегао из земље, а власт преузео кубански лидер Фидел Кастро.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog