Društvo

Расправа о Космету у МСП у децембру

ХАГ - Пред Међународним судом правде 1. децембра ће почети јавна расправа о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије, објелодањено је у сједишту највише судске инстанце УН у Хагу.


У јавној расправи право на излагања, саопштења и коментаре имају све земље чланице УН, без обзира да ли су раније доставиле писане поднеске с аргументацијом и реплике у процесу утврђивања савјетодавног мишљења о једностраној сецесији Албанаца у јужној српској покрајини.

Рок за пријаву учешћа у јавној расправи је 15. септембар, а број пријављених држава са распоредом усмених излагања Суд ће објавити накнадно.

Привремене власти у Приштини имају, такође, право на усмено образложење поднеска и одговора на аргументацију противника сецесије.

У првој фази процеса, који је 8. октобра прошле године покренула Генерална скупштине УН на иницијативу Србије, писане изјаве и аргументацију за и против сецесије албанске мањине у Србији поднијело је 35 земаља, укључујући и Србију.

Поднесак и реплика аутора Декларације о једностраној независности Косова третирају се као писани, односно усмени допринос процесу, јер Косово није међународно призната држава, односно чланица УН.

У другој фази процеса, која је истекла 17. јула, одговоре и коментаре на раније писане поднеске и аргументацију МСП поред привремених власти Косова, доставило је још 14 држава.

Поред Србије, право на реплику су искористиле Француска, Норвешка, Кипар, Аргентина, Немачка, Холандија, Албанија, Словенија, Швајцарска, Боливија, Велика Британија, САД и Шпанија.

Сви документи, поднесци и одговори достављени у претходним фазама процеса засад су повјерљиви, а Међународни суд правде ће одлучити да ли ће бити објелодањени јавности на усменој расправи или накнадно.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog