Republika Srpska

MMФ спашава од банкрота, али не подстиче привредни раст

БЕЧ - Међународни монетарни фонд спашава БиХ и Србију од банкрота, међутим, не подстиче привредни раст, оцјењује аустријски дневник "Стандард".


Лист указује да се људи у БиХ, као и у Србији, прибојавају ускраћивања социјалних доприноса, па ратни ветерани протестују, а ММФ захтијева мјере штедње како би одобрио кредите.

"Стандард" подсјећа да ММФ издваја 1,1 милијарду евра, а да Влада Федерације БиХ треба да уштеди 207 милиона евра, због чега је предвиђено смањење накнада ветеранима ХВО-а, а дијелу ветерана Армије БиХ чак и потпуно ускраћивање инвалиднина.

Лист напомиње да ће се хрватски и бошњачки ветерани у четвртак састати како би заједнички покушали да спријече увођење ових мјера.

"Жао нам је што се стално прстом показује на нас и да нас оптужују да 20 процената наше популације уопште нису инвалиди", рекао је за "Стандард" Сафет Реџић, предсједник Уније ратних ветерана у ФБиХ.

Лист подсјећа да ветерани захтијевају да власти заједно са њима обаве ревизију рјешења о борачким правима, чуји би се резултати сматрали коначним.

"Узимају нам посљедњи комад хљеба из уста и то нећемо дозволити", поручио је Реџић.

Како наводи аустријски дневник, дуго времена су политичари тврдили да ће економска криза заобићи БиХ и да се не предузимају никакве мјере.

"Када су се коначно пробудили, споразум са ММФ-ом био је једина нада за спашавање, прије свега, од државног банкрота", наводи лист и додаје, позивајући се на мишљења експерата, да би ФБиХ банкротирала и без кризе.

"Стандард" указује да су у Србији експерти ММФ-а "за једне пријатељи у невољи, а за друге западно зло, које жели да од земље направи колонију".

Експерти упозоравају да би задужење ускоро могло да достигне 70 до 80 процента бруто домаћег производа, каже се у тексту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog