Društvo

Сутра прва пресуда због подизања камата

САРАЈЕВО - Општински суд у Сарајеву саопштиће ће сутра пресуду "Интеза Санпаоло банци", и почети претрес у спору са "Уникредит банком" против којих је због неоснованих подизања каматних стопа прекршајне налоге поднијела федерална Управа за инспекцијске послове.


Пресуда "Интеза Санпаоло банци" требала је бити саопштена 14. августа, али је Суд одгодио за наредну седмицу, а осим завршетка извођења доказа који се односе на повећање годишње каматне стопе на ненамјенски кредит од 33.000 КМ Адмиру Татићу из Сарајева против исте банке протекле седмице одржана су још два рочишта.

Усменим претресом у овом спору 12. августа, почео је доказни поступак на основу 192 прекршајна налога федералне Управе за инспекцијске послове против десет банака у БиХ због неоснованог подизања каматних стопа.

Представници "Интеза Санпаоло банке" истичу да је повећање неких од камата извршено због промјена на тржишту, односно раста еурибора, док помоћник директора федералне инспекције Јосип Башић тврди да је ова банка наставила да повећава камате и у јулу након драстичног пада еурибора са 4,5 на 1,5 одсто.

Представници ове банке сматрају да је поступак који се води неоснован и да федерална Управа за инспекцијске послове није надлежна за његово покретање.

Ова управа је раније најавила да ће, уколико Општински суд Сарајево потврди њене наводе, те се покаже да је у питању шира појава, услиједити колективна тужба против банака које су неосновано подизале камате.

Директор федералне Управе за инспекцијске послове Ибрахим Тирак наводи да ће ако Суд донесе позитивне пресуде, банке морати грађанима да врате новац који су неосновано узеле након повећања камата на потрошачке кредите, и да се ту ради о десетинама милиона КМ.

Према Закону о заштити потрошача, одлуке о повећању камата на потрошачке кредите које су банке једнострано донијеле, неважеће су и правно неосноване у случајевима у којима нема уговорене клаузуле о повећању камата.

Повећање камата је незаконито и ако су непрецизни услови и начини обрачуна каматне стопе или ако потрошачи нису довољно упознати са тим одредбама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog