Društvo

Почео ''Здружени напор'' !

БАЊА ЛУКА - У касарни ''Козара'' у Бањoj Луци јуче је свечано почела комуникацијска војна вјежба ''Здружени напор 2009'', која се у организацији Америчке команде за Европу и Министарства одбране и Оружаних снага /ОС/ БиХ ове године одржава у БиХ.


Обраћајући присутнима на церемонији отварања вјежбе војни аташе САД у БиХ Мајкл Шлајхер рекао је да овај догађај представља много више од комуникацијске вјежбе, истичући да присуство НАТО војника овдје означава велико достигнуће у историји ОС БиХ.

"Ово је знак онога шта је могуће, ако се концентришемо и радимо на ономе што су наши заједнички циљеви и ако се фокусирамо на оно што нам је заједничко умјесто на оно што нас раздваја", нагласио је Шлајхер.

Шлајхер је рекао да ће вјежба почети са врло важним задацима који су дизајнирани да се унаприједи интероперабилност комуникације и дијељење информација.

"Фокус ове вјежбе иде даље од ових циљева, а то је да развије пријатељства и партнерства која могу бити много кориснија у будућности на заједничким задацима и да подигнемо разумијевање између наших култура и војски, те да учимо једни о другима у овом јединственом окружењу за вјежбу", нагласио је амерички војни аташе у БиХ.

Он је рекао да су САД поносне на рад са ОС БиХ, истичући да се радује континуираној сарадњи овдје која ће помоћи да БиХ развију војне снаге које су способне за сусретање са изазовима у 21. вијеку.

"Операција, као што је "Здружени напор" један је од битних корака у том смјеру, тиме што ћете бити изложени новим технологијама, тестираћете властите системе које примјењујете и подићи ћете интероперабилност ваших људи на виши ниво", закључио је Шлајхер.

Руководилац свих активности у вези са реализацијом вјежбе, бригадни генерал ОС БиХ Драган Вуковић рекао је да је увјерен да извођење ове вјежбе даје могућност свим учесницима да се боље упознају и да заједно рјешавају све постављене задатке.

"За војнике је веома битна комуникација, веза и разумијевање и зато ова вјежба има своју специфичну тежину. Током оваквих вјежби не учимо само да будемо добри војници и извршиоци својих задатака, већ се стичу и пријатељства, те граде нове везе између нас", истакао је Вуковић.

Он је рекао да ће вјежба бити завршена 17. септембра у присуству најзначајнијих државних, војних и политичких представника БиХ и ентитета, као и представника међународне заједнице у БиХ.

Церемонији отварања вјежбе присуствовали су представници Америчке команде за Европу, Амбасаде САД у БиХ и генералски кор Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Министарство одбране БиХ раније је саопштило да је циљ вјежбе ''Здружени напор 2009'' тестирање интероперабилности и компатибилности телекомуникационих система земаља чланица НАТО и програма ''Партнерство за мир''.

У вјежби учествује око 500 војника из 16 земаља НАТО и око 150 припадника Оружаних снага БиХ.

Главни дио вјежбе одвијаће се на локацији касарне ''Козара'', а вјежба ће се истовремено одржавати у Данској и Холандији, гдје ће бити смјештен дио снага из НАТО и чланица ''Партнерства за мир''.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog