Društvo

УНИЦЕФ припрема програм за заштиту дјечијих права у БиХ

САРАЈЕВО - УНИЦЕФ припрема државни програм за БиХ од 2010. до 2014. године, којим ће подржати пројекте Министарства за људска права и избјеглице БиХ, фокусиране на заштиту права дјеце, посебно на прикупљање података о питањима њихове заштите.


Представница УНИЦЕФ у БиХ Флоренс Бауер рекла је да ће УНИЦЕФ подржати пројекте који се односе на насиље над дјецом, дјецу која су у сукобу са законом, као и активности које подржавају инклузију ромске дјеце, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Она је упознала министра за људска права и избјеглице БиХ Сафета Халиловића и његове сараднике са тим да ће у изради пројекта учествовати и представници овог министарства.

Халиловић је рекао да ће Министарству за људска права и избјеглице БиХ и у наредном периоду требати помоћ УН-ове агенције, прије свега у извршењу међународних обавеза по основу Конвенције о правима дјетета и додатних протокола.

Он је истакао да је помоћ потребна и у изградњи капацитета за заштиту најугроженијих категорија, као што су ромска и дјеца изложена насиљу, социјално искључена и дјеца у сукобу са законом.

"Врло је важно да у државни програм УНИЦЕФ за БиХ буду укључене активности које намјеравамо провести у области социјалне инклузије дјеце, те уписа ромске дјеце у матичне књиге рођених", рекао је Халиловић.

Он је подсјетио да УНИЦЕФ од 2001. године овом министарству помаже успостављању капацитета за бољу заштиту права дјеце у БиХ.

Ове године Конвенција о правима дјетета обиљежава 20 година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog