Društvo

Kaраџић добио увид у архиву УН

ХАГ - Уједињене нације су одбрани некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића дозволиле увид у своју архиву, која се тиче његовог, како тврди Караџић, споразума о имунитету са америчким дипломатом Ричардом Холбруком, наведено је у Караџићевом поднеску који је објавио Хашки трибунал.


"УН су коначно прегледале своја документа и дозволиле да поједина од њих буду објелодањена", навео је Караџић у поднеску Жалбеном вијећу Хашког трибунала.

Он тражи од тог вијећа да одгоди одлучивање о његовој жалби поводом споразума који је, наводно, имао са Холбруком, да би уз помоћ нових доказа из УН допунио свој жалбени поднесак.

Караџић је обавијестио Жалбено вијеће да је затражена документа, која правна канцеларија УН треба да пошаље електронском поштом његовом правном савјетнику, требало да буду достављена до 29. септембра, али да до данас нису стигла.

Некадашњи предсједник РС оцијенио је да ће му по приспјећу ових докумената бити потребна три дана да допуни своју жалбу.

Тужилаштво Хашког трибунала успротивило се Караџићевом захтјеву, наводећи да споразум Караџић - Холбрук, чак и да постоји, не би утицао на процес против њега.

Караџић је 25. маја упутио Судском вијећу захтјев да оптужница против њега буде одбачена, наводећи да му је Холбрук 1996. године обећао имунитет од кривичног гоњења уколико се буде повукао из јавног живота.

Судско вијеће је одбило његов захтјев и закључило да бивши предсједник РС није успио да докаже да је Холбрук радио у име Савјета безбједности УН, послије чега је Караџић упутио жалбу петочланом Жалбеном вијећу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog