Republika Srpska

Пилоти штрајкују широм Европе због вишка радних сати

БРИСЕЛ - Пилоти цивилних авиокомпанија тврде да су због "превише радних сати" угрожени људски животи и за данас су најавили одржавање демонстрација широм Европе.


Раднички синдикати авионских посада сматрају да су тренутни закони о дужини лета несигурни и да је премореност био фактор у 15 одсто несрећа.

Међутим, европска агенција за безбједност у ваздушном саобраћају саопштила је да је још у току разматрање научног извјештаја о овом питању.

Пилоти и чланови посаде жале се да су им услови рада погоршани пошто авионске компаније покушавају да смање трошкове усљед економске кризе.

Генерални секретар Асоцијације британских пилота (Балпа) Џим Мекослан изразио је страховање да покушаји ЕУ да стандардизује радне услове до 2012. године пилоте излажу додатном притиску.

"Само стручњаци за измореност могу да схвате утицај лета у више временских зона на људско тијело, те рани одласци на посао и останак до касно у ноћ и све остале факторе који чине живот пилота", рекао је Мекослан.

Према његовим ријечима, закон ЕУ предвиђа да пилот може да ради до 14 часова али да научници вјерују да они не би требало да пређу 13 радних часова.

Он је истакао да све више од 13 радних часова петоструко повећава ризик од несреће.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog