Svijet

Медведев се нада да ће Нобел бити подстицај Обами

МОСКВА - Руски предсједник Дмитри Медведев нада се да ће додјела Нобелове награде за мир америчком предсједнику Бараку Обами представљати додатни подстицај побољшању односа САД и Русије.


"Видим овај корак Нобеловог комитета као доказ реалистичне визије динамике глобалог развоја. Надам се да ће ова одлука представљати додатни подстицај нашем заједничком раду како би створили нову климу у међународној политици", навео је Медведев у саопштењу, честитајући америчком предсједнику на награди.

Медведев је истакао да је опредјељен за побољшање односа са САД.

"Желим да потврдим нашу спремност за даљу конструктивну интеракцију са циљем развоја америчко-руских односа на основу принципа једнаких права, узајамног поштовања и уважавања међусобних интереса", рекао је руски предсједник.

Одлука Нобеловог комитета да награду за мир додјели америчком предсједнику Бараку Обами изазвала је и похвале и скептицизам широм свијета.

Русија и САД имају више спорних питања, од руског рата у Грузији до политике у Ирану.

Међутим, односи су се промијенили од када је Обама прошлог мјесеца одустао од распоређивања ракетног штита у источној Европи а на задовољство Русије, која је то видјела као пријетњу националној безбједности.

Вашингтон жели да укључи Москву у нови ракетни одбрамбени план, који ће укључити ракете кратког и средњег домета. Измијењени план наишао је опрезну добродошлицу Русије, која чека више детаља.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон посјетиће Москву 13. октобра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog