Svijet

Манчестер: Насиље десничарских група

ЛОНДОН - Британска полиција ухапсила је 30 људи у сукобима између једне десничарске групе и њихових противника у центру Манчестера, на сјеверу Енглеске.


Присталице Енглеске одбрамбене лиге, нове групе која организује демонстрације против "радикалног ислама", сукобила се са активистима који се боре против расизма.

Полиција је саопштила да се око 2 000 антирасиста окупило у насељу Пикадили Гарденс, те да је полиција под пуном опремом за протесте раздвајала двије групе.

"Многи су се појавили на протестима ради мирног окупљања, али полиција је реаговала против оних који су били спремни на насиље", рекао је шеф полиције Гери Шуан.

Полиција је ухапшене описала као "агитаторе и изазиваче нереда".

Енглеска одбрамбена лига појавила се ове године након што је мала група локалне муслиманске заједнице организовала протесте у јужном граду Латону против војника који се враћају из Ирака.

Крајња десница остварила је политички напредак ове године са Британском националном партијом која је освојила два мјеста у Европском парламенту.

Стручњаци за социјалне односе страхују да би пораст тензија између бијелачке радничке класе и имигрантских заједница могао водити насиљу уочи избора наредног јуна.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog