Društvo

Ђавоља варош на првом мјесту резервног списка свјетских чуда

БЕЛОГРАДЧИК - Српски природни феномен Ђавоља варош налази се на првом мјесту резервног списка у избору за Седам свјетских чуда природе, изјавио је градоначелник Белоградчика у Бугарској, Емил Цанков.


"Белоградчишке стијене су са четвртог доспјеле на друго мјесто, а Ђавоља варош је и даље на првом", рекао је Цанков за бугарске медије и додао да се гласање завршава 2011. године.

Он је додао да се интересовање за Белоградчишким стијенама из дана у дан повећава и да је током септембра тврђаву и пећину "Магура" посјетило 21 000 туриста, а само прошле седмице 3 800.

"Што се тиче смештаја, припремили смо нове урбаниистичке планове који предвиђају изградњу нових хотела, као и смештајних капацитета у околини града. Тренутно се граде три хотела", додао је Цанков.

Природни споменик Ђавољу варош, који чини виши од 200 земљаних пирамида, налази се на подручју општине Куршумлија у јужној Србији. Смјештена је на 660 до 700 метара надморске висине на јужној падини планине Радан, на површини од 4 300 метара квадратних.

Пирамиде Ђавоље вароши су висине од два до 15 метара, са пречником од 20 центиметара до 1,5 метра са бетонским капама на врху, тешке по неколико стотина килограма. Својом величином, бројношћу и положајем представљају природну ријеткост свјетског значаја.

Акцију за избор нових свјетских чуда путем интернета покренула је организација "Нових седам чуда" Швајцарца Бернара Вебера. Гласати се може на сајту www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/.

Прошле године за седам грађевинских чуда проглашени су Кинески зид, Петра у Јордану, статуа Христа у Рију, Мачу пикчу у Перуу, пирамида Чичен Ица у Мексику, Колосеум у Риму и Таџ Махал у Индији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog