Svijet

Словачка тражи изузеће из једног дијела Лисабонског уговора

ПРАГ - Словачка ће можда тражити изузеће из примјене Повеље основних права која је саставни дио Лисабонског уговора у покушају да се заштити од могућих послијератних захтјева за поврат имовине.


Словачки премијер Роберт Фицо најавио је данас да ће и његова земља као и Чешка можда тражити клаузулу о изузећу.

"Нећемо оставити Словачку у неизвјесности ако једна од земаља насљедница Чехословачке испослује изузеће", рекао је Фицо у разговору за чешку телевизију ЦТ 24.

Чешки предсједник Вацлав Клаус још увијек није ратификовао споразум иако је обећао да ће то учинити.

Клаус је рекао да чека на одлуку чешког Уставног суда који треба да утврди да ли је Лисабонски споразум усклађен са чешким Уставом, с обзиром да је недавно поставио још један услов.

Он је појаснио да је циљ његовог захтјева да се спријече породице око три милиона судетских Нијемаца, протјераних након Другог свјетског рата из Чешке, да заобиђу чешке судове и на вишим судовима ЕУ затраже поврат имовине која је заплијењена под такозваним Бенешовим декретима.

Словачка је ратификовала Лисабонски споразум, али да је Фицо данас изјавио да Словачка након Другог свјетског рата била дио Чехословачке и да подржава Чешку у томе да се Лисабонским споразумом не отварају питања Бенешових декрета којима је омогућена депортација Нијемаца из тадашње Чехословачке.

"Бенешови декрети су за нас од толике важности те су неуклоњиви и фиксни. Они су темељни дио словачког правног система. Они су резултат праведности након Другог свјетског рата", рекао је Фицо, појашњавајући да су Бенешови декрети толико важни да држава себи не може приуштити правну несигурност која би настала.

Да би Лисабонски споразум ступио на снагу потребно је да га ратификују све чланице ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog