Svijet

Генералштаб Британије: Побиједићемо макар и за пар година

ЛОНДОН - Велика Британија и њени међународни партнери имају "стратегију и одлучност" за побједу у војној кампањи у Авганистану иако ће за то буде потребно више година, рекао је нови командант британских снага генерал Дејвид Ричардс.


Генерал Ричардс, који је у августу преузео дужност начелника Генералштаба, у писму упућеном британском дневнику "Тајмс" наводи да ће у Авганистану бити постигнут војни успјех када становници те земље буду могли да се супротставе талибанима без међународне помоћи.

У свом писму Ричардс истиче да Велика Британија треба да, у тренутку када број погинулих у Авганистану расте, побољша моћ убјеђивања своје јавности о потреби војног присуства.

Ричардс је у августу изазвао контроверзу када је рекао да би Британија могла да остане у Авганистану сљедећих 30 до 40 година.

Мишљење британске јавности о војној кампањи у Авганистану убрзано опада пошто је број британских жртава у порасту, док су влада и војни званичници у спору око опреме и броја војника.

Од почетка војне акције, предвођене САД, у децембру 2001. године за свргавање талибанског режима у Авганистану је погинуло више од 220 британских војника, док је протеклих неколико мјесеци повећан број жртава јер су исламистички побуњеници појачали нападе на стране снаге.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog