Republika Srpska

Бугари су сачували сламарице у економској кризи

СОФИЈА - Економски аналитичар Георги Стоев оцијенио је да криза није "окрњила" богатство бугарских домаћинстава у економском смислу, иако је у цјелокупна имовина, како финансијска, тако и непокретна, у номиналном смислу смањена у односу на прошлу годину.


Вриједност цјелокупне имовине сада износи 160 милијарди лева или 80 милијарди евра и њено смањење је посљедица снижења стамбеног простора за 22 одсто.

Он је додао да је богатство Бугарске у односу на прошлу годину, изражено у новцу, смањено за око 40 милијарди лева или 20 милијарди евра.

"Истина је да је новца мање, ако га мјеримо еврима или левима, али он даје много већу куповну моћ у односу на претходну годину", појаснио је Стоев за "Радио Бугарске".

Он је рекао да су кредитна дуговања Бугара три пута мања од просјека у Европској унији.

"Просјечни Европљанин је знатно више задужен и у незгоднијој је позицији од просјечног Бугарина у периоду садашњих финансијских проблема", додао је Стоев.

Он сматра да ће са те тачке гледишта и криза слабије погодити Бугарску, али истиче да се не треба заваравати, да велики дио кризе долази споља и да је, ма колико Бугарска били у доброј позицији, потребно да најприје оживе америчко и европско тржиште, па тек онда да се говори о стабилизацији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog