Društvo

БОРС: Гив пис а ченс

БАЊА ЛУКА - Борачка организација Републике Српске упутиће ових дана иницијативу Влади РС да припреми текст декларације о забрани употребе силе и ратовања на простору БиХ у наредних сто година, по узору на скандинавске земље, изјавио је данас предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз.


"БОРС је припремио почетни материјал који ћемо наредних дана упутити Влади и затражити да Влада формира експертски тим који ће сачинити текст те декларације која би затим била упућена у Народну скупштину РС, Парламент Федерације БиХ и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на усвајање", рекао је Ћургуз на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Ћургуз сматра да ова декларација представља излаз из постојеће ситуације у којој се налази БиХ.

Он је рекао да је БОРС на овакву идеју дошао боравећи недавно на Скупштини Свјетске организације ратних ветерана у Копенхагену, у Данској.

"Боравећи у Данској, БОРС је само оснажио ову идеју, за коју сматрамо да представља излаз за постојећу ситуацију у БиХ. Дошли смо до двије декларације - прву су својевремено потписале Данска и Њемачка и односи се на међусобно рјешавање имовинских и државних надлежности, а друга се односи на споразум који су својевремено потписале скандинавске земље о престанку рата и забрани употребе силе у интервалу од наредних сто година", истакао је Ћургуз.

Ћургуз сматра да би усвајање декларације о забрани употребе силе у наредних сто година било у функцији опште и сваке друге стабилности у БиХ и да би то омогућило политичарима и дипломатама да о свим кључним реформским питањима могу много комотније разговарати и доносити рјешења.

"Оваква декларација је више него потребна за БиХ, а може бити прихватљива за комплетан Балкан и простор бивше Југославије", закључио је Ћургуз.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog