Društvo

Српска добила спор са Рајфајзеном, али трошкови суђења пола - пола

БАЊА ЛУКА - Влада РС данас је прихватила Извјештај о раду на арбитражном предмету Рајфајзен инвестмент АГ против Српске и задужила Министарство финансија да обезбиједи модалитет плаћања трошкова арбитражног поступка у износу 148.000 швајцарских франака, рекла је шеф Бироа Владе РС Вера Сајић.


Република Српске добила је арбитражни међународни спор покренут тужбом Рајфајзен инвестмент банке из Беча, која је захтијевала исплату два милиона америчких долара, заједно са каматом од јула 2007. године и трошковима поступка процијењених на око 500.000 евра.

Драган Карановић, из Адвокатске канцеларије "Карановић - Николић" из Београда која је заступала РС, рекао је да је тужба услиједила као посљедица захтјева банке да тражи додатну провизију, односно накнаду поводом ангажовања у приватизацији "Телекома Републике Српске".

"Задовољство ми је да кажем да је 24. септембра Међународни артибражни суд са сједиштем у Цириху донио одлуку у корист РС и одбио цјелокупан захтјев Рајфајзен банке", рекао је Карановић.

Одговарајући на питање ко ће сносити трошкове поступка, Карановић је напоменуо да Арбитражни суд, нажалост, има дискрецију у погледу одлуке о трошковима, које ће у овом случају сносити обје странке у поступку.

"Обично онај ко изгуби спор плаћа све трошкове, али у овој ситуацији је одлучено да свако сноси своје, јер је Суд сматрао да је захтјев Рајфајзен банке био оправдан да се изнесе пред овај трибунал, односно имали су довољно јак проблем о којем је требало одлучити", рекао је Карановић, додавши да ти трошкови износе 148.000 швајцарских франака.

Адвокат Стеван Димитријевић из Бањалуке, који је сарађивао у овом предмету, рекао је да је предмет вођен од априла 2008. до септембра ове године, у којем је заступано неколико субјеката.

"Тужени су били Српска, Влада РС, Фонд за развој и запошљавање и Дирекција за приватизацију. Тужбени захтјев је износио готово 3.700.000 КМ по данашњем курсу", рекао је Димитријевић.

Он је истакао да је арбитражна пресуда донесена једногласно, чиме је овај поступак потпуно окончан и нема основа за улагање правних лијекова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog