Društvo

Возачка дозвола из БиХ непризната у свијету

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења Ауто-школа Републике Српске Далибор Млађеновић рекао је да је БиХ пала на возачким испитима, јер се ни након двије године од промјене новог модела полагања, возачке дозволе практично не признају у свијету, односно није омогућена њихова замјена ни у једној другој држави.


"Замишљени концепт полагања возачког испита није ни био тако лош, али је највећи проблем то што надлежни нису имали довољно слуха и жеље да се консултују са струковним организаијама, као што им то налажу директиве Европске уније", река је Млађеновић.

Он је истакао да тестови нису лекторисани, да постоје само на хрватском и бошњачком језику, те да се у питањима може наћи ријеч "цесте" умјесто "путеви" и многе друге ствари.

"Али, нама као струковној организацији битнији су прописи који могу да имају за посљедицу жртве. Замислите само да вас за округли плави знак обавезе, у тесту питају шта вас обавјештава овај знак. То су небулозе које морају што прије да се прочисте", сматра Млађеновић.

Он каже да БиХ нема званични приручник за полагање испита, него импровизаије, додајући да је тако већ двије године.

"То је тако да би се прикрили одређени недостаци, да свако може да копира, штампа и нуди дјеци шта хоће", оцијенио је Млађеновић.

Према његовим ријечима, више од 90 одсто лиценцираних предавача буквално не држе или површно држе теоретску наставу која се своди на потписивање потврда да су дјеца одслушала предавања, а кандидате за возаче као и раније спремају инструктори у својим школама и просторијама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog