Svijet

Умро водећи ирански дисидент

ТЕХЕРАН - Водећи ирански вјерски дисидент, велики ајатола Хосеин Али Монтазери, умро је у 87. години, јавили су данас државни медији.


Монтазери, који је рекао за спорне јунске предсједничке изборе да су нерегуларни, био је архитекта исламске револуције 1979. године, али је дошао у сукоб са вјерским руководством и провео пет година у кућном притвору до 2002. године.

Он је био именован за насљедника покојног револуционарног вође ајатоле Рухолаха Хомеинија, али се сукобио с њим крајем 1989. године поводом масовног погубљења затвореника. Након тога, нови врховни вођа постао је ајатола Али Хаменеи, након што је Хомени умро касније исте године.

"Хосеин Али Монтазери премино је синоћ у свом дому", јавила је званична агенција ИРНА у извјештају у којем није прецизирана његова титула.

Он је живио у светом шиитском граду Кому, јужно од Техерана, и био је један од најистакнутијих свештеника Исламске Републике.

У августу је описао вјерски естаблишмент као "диктатуру" и рекао да би због односа власти према уличнима протестима "могло да дође до пада режима".

Монтазери је спадао међу најоштрије критичаре власти унутар вјерских кругова, чије су унутрашње подјеле испливале на видјело током кризе послије избора одржаних прије пола године.

Прореформска опозиција тврди да је гласање било намјештено да би се осигурала побједа предсједника Махмуда Ахмадинеџада.

Власти су одбациле оптужбе и приказале опозиционе протесте као инострану завјеру која је усмјерена против иранског вјерског руководства.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog